Foto: Shutterstock
Nevēlies mājās aizņemt visas palodzes, audzējot puķes podiņos? Vai negribi tirgū pirkt stādiņus? Ir risinājums – puķes var sēt dobēs arī uzreiz!

Kā portālam "Māja&Dārzs" stāsta Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas pārstāve, vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta, pašlaik ir īstais brīdis, lai dobēs sētu tādas vasaras puķes kā klinģerītes, kosmejas, kreses, magones, matiolas, viengadīgās plīvurpuķes, rezēdas, rudzupuķes, saulespuķes un citas puķes.

Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcu vadītāja Laima Ozoliņa papildina sarakstu – vēl dobēs "pa tiešo" vēl var sēt samtenes, kā arī puķu sēklu maisījumus. "Var arī sēt asteres un cinnijas, bet ar asterēm jārēķinās, ka tās ziedēs vēlāk, nekā tās, kuras būs audzētas no stādiņiem," stāsta Ozoliņa. Viņa arī pastāsta, ka jau vairākus gadus Bulduru Dārzkopības vidusskolā sēkliņas nesēj uzreiz dobēs, bet gan podiņos, audzē stādus, un tikai tad tos izstāda dobēs. Kā norāda speciāliste, pa tiešo sētiem augiem dobēs ir nedaudz ekstremālāki apstākļi, tie arī ir jāuzpasē un vajadzības gadījumā jāpiesedz, lai tos neapskādē salnas.

Arī portāls "Māja&Dārzs" atgādina – jo vēlāk augus iesēsi, jo vēlāk tie priecēs ar savu krāšņumu. Maijs ir pēdējais brīdis, nenokavē to!

Darāmie darbi puķu dobēs

Ko vēl varam paveikt savās puķu dobēs maijā? "Mēneša nogalē (pēc salnām) dārzā izstāda izlolotos vasaras puķu stādus. Pirms stādīšanas tos norūda, sākumā atstājot ārā uz pāris stundām no saules un vēja aizsargātā vietā, bet ar laiku palielina ārā pavadīto laiku, lai pieradinātu pie atklātas saules un vēja. Šīs ir īstais brīdis dalīt un pārstādīt tādas vasaras otrā pusē ziedošās ziemciete kā flokšus, astilbes, delfīnijas, miķelītes, rudbekijas, dienziedes, ehinācijas, mārtiņrozes, monardas, ligulārijas, helēnijas, brūnactiņas, hostas u.c. Mēneša vidū izstāda ārā vasaras otrajā pusē un rudenī ziedošās sīpolpuķes – gladiolas un frēzijas, bet pēc salnām izstāda dāliju gumus, montbrēcijas un kannas," tā Nereta.

  • Šajā rakstā vari izlasīt Latvijas Universitātes Botāniskā dārza speciālistes ieteikumus par darāmajiem darbiem puķudobēs maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!