Foto: Aivars Baroniņš

Dālijas ir rudens ziedu karalienes, kas pārsteidz ar krāsu dažādību un iespaidīgajiem ziediem. Septembra sākumā Latvijas Dabas muzejā vienkopus varēja skatīt vismaz 350 dāliju šķirnes, un beidzot atklātas izstādes apmeklētāju iemīļotākās un skaistākās dāliju šķirnes, kas tika noteiktas īpašā balsojumā.

Izstāde "Dālijas 2019" tapa sadarbībā ar selekcionāriem un audzētājiem no Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības Dāliju audzētāju sekcijas, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza un Salaspils Nacionālā botāniskā dārza. Tajā savas dālijas atrādīja audzētāja Helga Ancāne, Aivars Baroniņš, Rita Zaļā, Maija un Ēvalds Breikši, kā arī Juta un Maigurs Strīķi. "Starp brīnišķīgajām dāliju šķirnēm bija pasaulē pazīstamu ārzemju selekcionāru lolojumi, gan arī mūsu pašu dālijas selekcijas meistaru Ritas Zaļās, Aivara Baroniņa, Helgas Ancānes, Ritas Ancānes, Ineses Mellaces un citu audzētāju veikumi," izstādes dalībnieku vārdā teic skaisto ziedu audzētājs Maigurs Strīķis.

Izstādes apmeklētāji cītīgi arī balsoja par skaistāko dāliju – kopumā 467 apmeklētāji aizpildīja balsošanas biļetenus. Kā stāsta Strīķis, tajos dāliju mīļotāji ierakstīja trīs, viņuprāt, visskaistākās dālijas. "Pirmajai vietai tika piešķirti trīs punkti, otrajai divi un trešajai viens punkts," paskaidro Strīķis. Kopumā punktus ieguva 263 dažādas dāliju šķirnes.

Dāliju izstādes apmeklētāju favorīti

1. vietu un skaistākās dālijas titulu šogad ieguva Ernesta Turka 2008. gadā radītā dālija 'Bel Amour' (titulbildē), Francija. Tā saņēma 263 punktus.

2. vietu ar 121 punktu ieguva Ritas Zaļās 2016. gada šķirne 'Sančo', Latvija.

Foto: Aivars Baroniņš

3. vietu ar 103 punktiem ieguva Ritas Zaļās 2011. gada šķirne 'Līga', Latvija.

Foto: Maigurs Strīķis

4. vietu ar 93 punktiem ieguva Aivara Baroniņa 2008. gada šķirne 'Rundāle', Latvija.

Foto: Maigurs Strīķis

5. vietu ar 75 punktiem ieguva Harta (Hart) 2013. gada šķirne 'Hart's Bonnie', ASV.

Foto: Maija Breikša

6. vietu ar 67 punktiem ieguva Ainas Bērzates 1998. gada šķirne 'Pērļu zvejnieks', Latvija.

Foto: Aivars Baroniņš

Kā "Tavs Dārzs" uzsver Strīķis, dālijas ir ieaugušas cilvēku prātos un sirdīs jau daudzu paaudžu garumā. "Nav atrodams miests, kur nebūtu rudenī redzamas dālijas, sauktas arī par jorģīnēm. Dālijas sastopamas Rīgā un citās pilsētās pie daudzdzīvokļu mājām un privātmāju dārzos. Latvijas saukšanai par dāliju zemi ir gadu desmitiem veidots pamats, balstīts nerimstošā ļaužu mīlestībā pret šo tik dažādo, bet nemainīgi skaisto ziedu," norāda audzētājs.

"Paldies visiem dāliju mīļotājiem, kuri apmeklēja Dabas muzeju un dāliju karalienes titulu piešķīra Francijas skaistulei 'Bel Amour', " piebilst Strīķis, "tiksimies Dabas muzejā atkal nākamgad, lai izraudzītu savu dāliju karalieni no jauna."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!