Foto: Shutterstock
Plānojot puķu dobes, svarīgi saprast, vai blakus esošie augi viens otru neizkonkurēs. Ja augs laika gaitā mīl izplesties un iekarot jaunas teritorijas, tam jau pašā sākumā dobē jāierāda vairāk vietas. Lūk, deviņi augi, kuriem vietu jāizvēlas pārdomāti, lai vēlāk tie varētu priecēt ar savu apjomu!

Maijpuķītes. Mazas, skaistas un visiem labi zināmas – maijpuķītes ir viens no ziediem, kas ar savu reibinošo smaržu vēsta par vasaras atnākšanu. Puķes ir viegli audzējamas, turklāt viens no retajiem augiem, kas vienlīdz koši augs gan pusēnā, gan ēnā, kuram patiks mitra un trūdvielām bagāta, vidēji skāba augsne. Vieta dārzā maijpuķītēm jāierāda uzmanīgi, jo tās vairojas ļoti strauji, taču kā dekoratīvs elements zem krūmiem vai kokiem būs tieši laikā! Atceries, ka pēc noziedēšanas jūlijā augam veidojas sarkanas ogas, kuras, tāpat kā visas citas auga daļas, ir indīgas.

Foto: Shutterstock

Sirdsveida hotūnija. Augs labi der mitrām vietām, augstumā sasniedz 30 centimetrus un zied baltiem ziediem. Tam jānodrošina saulaina vieta vai pusēna, taču mitra/vidēji mitra un barības vielām bagāta augsne. Saulainā vietā lapas iekrāsojas rozā vai sarkanā krāsā, ēnainā lapas būs zaļas ar dzeltenu krāsojumu. Sirdsveida hotūnijai raksturīga izplešanās uz sāniem ar saknēm, tādēļ jāpielūko, lai augs neizklīst visā dobē. Var audzēt arī podos, kur ierobežotā vidē saaugs biezs puduris.

Foto: Shutterstock

Klinšu alises jeb aurīnija. 20 līdz 40 centimetrus augstas ziemcietes, kas koši dzelteniem ziediem zied no maija līdz jūnijam, un, ja apgriež noziedējušos ziedus, tad atkārtoti zied arī septembrī. Klinšu alises ir mazprasīgas gan kopšanas, gan augsnes ziņā, taču vislabāk augam patiks caurlaidīga, trūdvielām bagāta smilšmāla augsne saulainā vietā. Ziemcietes vairojas ar pašizsēju, ziedēšanas laikā veidojot skaistus, koši dzeltenus laukumus.

Foto: Shutterstock

Ložņu cekuliņš. Ziemciete, kas dārzā ienesīs violetos toņus maijā un jūnijā. Vislabāk augam ierādīt vietu saulainā vietā vai pusēnā vidēji mitrā/mitrā augsnē. Ložņu cekuliņš ar dekoratīvajām lapām un ziediem lieliski izskatīsies kā zemsedzes augs, taču laika gaitā var izplesties uz blakus dobēm.

Foto: Shutterstock

Vilnainais mārsils. Aromātisks augs ar purpurvioletiem ziediem, kas augs pieticīgā vai vidēji bagātā augsnē. Vilnainais mārsils veido kompaktu, aptuveni piecus centimetrus augstu blīvu tepiķi pie zemes. Izturīgs augs, kas lieliski iztur arī izteiktus sausuma periodus un smaguma slodzi, tādēļ bieži tiek izmantots akmensdārzos.

Foto: Shutterstock

Resnzarainais laimiņš. Daudzgadīga un ļoti dekoratīva ziemciete ar gaiši pelēku lapojumu un baltiem ziediem, ar kuriem parasti priecē jūlijā. Patiks saulaina vieta vai pusēna un vidēji mitra, pieticīga augsne. Būs lielisks akcents akmensdārzos.

Foto: Shutterstock

Maldu laimiņš. Dekoratīvs papildinājums dārzā, jo augs priecē ne tikai ar savu sarkanzaļo lapojumu, bet arī karmīnsarkanajiem ziediem. Pieticīgs augs – jo mazāk auglīga augsne, jo kompaktāku un stingrāku krūmu tas veidos. Patiks saulainas vietas. Laika gaitā veidos blīvu paklāju.

Foto: Shutterstock

Īlenlapu gaurenīte. Daudzgadīgs augs ar maziem, baltiem ziediņiem, kas krāšņi kontrastē ar koši zaļo lapu krāsu. Veido blīvu paklājveida segumu. Īlenlapu gaurenīte būs lielisks akcents kā akmensdārzos, tā starp pagalmā izvietotajām bruģakmens plāksnēm.

Foto: Shutterstock

Plankumainā panātre. Ziemciete ar sudrabpelēkiem, stīgojošiem dzinumiem. No maija līdz jūlijam zied violetiem ziediem. Patiks vidēji bagāta un vidēji mitra augsne. Augs veido biezu klājienu un iztur arī spēcīgu lielo koku konkurenci, tādēļ pagalmā kalpo kā lielisks sedzējaugs.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšānā izmantota informācija no portāla "The Spruce", stādaudzētavas "Puķu lauki" un "Baižas" mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!