Foto: Shutterstock
Tagad, kamēr viss skaisti zied un zaļo, pavēro un novērtē savu dārzu un sāc plānot jau tagad, kādas izmaiņas veikt nākamajā sezonā. Pārdomā, kas patīk vai nepatīk tajā, ko vēlētos uzlabot, bet ko varbūt tieši otrādi – izcelt un paspilgtināt. Apkopjam portāla "The Spruce" desmit idejas izteikti skaistiem ziedu dārziem, kas tevi var iedvesmot sava veidošanā un iekārtošanā.

Liels ziedu dārzs

Foto: Shutterstock

Lielu dārzu ar daudziem apstādījumiem ir viegli "izlaist no rokām", līdz tas izskatās nekopts, taču ir pāris pamatprincipi, kas ļauj ieviest kārtību šķietamā haosā. Pirmkārt, neizgriez, bet saglabā veselīgākos kokus un krūmus, jo tie būs dārza "mugurkauls". Otrām kārtām, izvēlies divas kontrastējošas krāsas, piemēram, violetu un dzeltenu, vai vienas krāsas saimi, piemēram, violetā un rozā. Daudzgadīgos augus lielos dārzos ieteicams izkārtot augu grupās pa trīs līdz pieci, un visbeidzot, lai gan tas ir nepatīkamākais no pienākumiem, tomēr svarīgi ir regulāri šādu dārzu ravēt, lai piešķirtu tam koptu un acij tīkamu skatu.

Dārzeņu un ziedu simbioze

Foto: Shutterstock

Dārzs var būt ne tikai skaists, bet arī "garšīgs". Stādi dārzeņus līdzās puķēm, jo ziedu apputeksnētāji palielina dārzeņu ražību un vāc ziedputekšņus arī no, piemēram, tomātu, ķirbju un gurķu ziediem. Turklāt labie kukaiņi, kas mielojas ar ziedu nektāru, palīdz kontrolēt dārzeņu kaitēkļu izplatību. Šādi dārzi ir skaisti un praktiski vienlaikus. Šajā "Delfi" rakstā "Puķes un dārzeņi, kas draudzējas un aizsargā viens otru" lasi labākās dārzeņu un puķu kombinācijas.

Dažādas faktūras un formas

Foto: Shutterstock

Spīdīgi, zīdaini, burzīti, ar dzeloņiem vai viļņainām maliņām – dažādu tekstūru un formu ziedi un lapas veicina interesi par apstādījumiem un vēlmi pavērot tuvāk un iepazīt augus. Piemēram, apaļie zilie ežziedes ziedi kontrastē ar vaskainajām tīģerliliju ziedlapām, pukainās sudrabaini zaļās villainās sārmenes lapas labi izskatās augot līdzās tulpēm ar bārkstainām ziedlapām un pūkaino vārpu liatri. Eksperimentē un atklāj savas mīļākās daudzo rakstu un faktūru augu kombinācijas.

Vīteņaugi pilnīgākam skatam

Foto: Shutterstock

Ja dārzā ir lapene, arka vai kāds cits dārza elements, stādi ap to vīteņaugus ar ziediem, lai aizpildītu "tukšās vietas" ar dzīvību un piešķirtu dārzam pabeigtības sajūtu. Ja neesi drošs, vai vēlies vīteņaugu un tas piestāvēs dārzam, sākumā izmēģini viengadīgos vīteņus un, ja apmierina, kā tie izgrezno dārzu un papildina vietas, kas iepriekš šķitušas nepilnīgas, stādi daudzgadīgos augus, piemēram, vīteņhortenzijas, vīteņrozes, klematisu. Citas idejas kāpelējošiem augiem meklē "Delfi" rakstā "Ziedoši vīteņaugi, ar ko krāšņot žogus un lapenes".

Purvainais dārzs

Foto: Shutterstock

Arī mitru dārzu, kurā mēdz krāties ūdens, var ierīkot skaisti, piemeklējot augus, kam nekaitē mitrums. Par tiem lasi "Delfi" rakstā "10 augi, kas dzīvi mitrumā un ēnā neņems ļaunā". Bet varbūt tu tieši speciāli vēlies ierīkot nelielu "purva dārzu", kurā aug mitrumu mīloši augi? Tad izvēlies lobēliju, prīmulu, purva skalbi un citus mitruma prasīgus augus, tikai pieskati, lai dārzs nekad neizžūst, īpaši, ja nokrišņu ir maz un vasara ir sausa. Ja tavā dārzā nav dabiski mitra vai pat purvaina vieta, to vari radīt mākslīgi, ierokot zemē nelielu plastmasas ūdenstilpni (der, piemēram, arī bērnu baseins) un to izmantot kā sākuma bāzi sava purva dārza veidošanā. Ar akmeņiem noslēp tilpnes malas, bet apakšu piepildi ar kūdru, sūnām un smiltīm.

Celiņi, kas caurvij dārzu

Foto: Shutterstock

Skaisti ierīkoti, pārdomāti celiņi dārzam piešķir robežas, formu un sakārtotības sajūtu. Celiņu malās var stādīt dažāda augstuma augus un puķes, kas to "ierāmē".

Dārzs ar ziediem, kas piesaista taureņus

Foto: Shutterstock

Vai esi pamanījis, ka ne visi skaistie ziedi piesaista tauriņus? Tas tādēļ, ka tauriņu anatomija nektāru ļauj iegūt tikai no konkrētām ziedu formām. Lai gan tauriņi novērtē spilgtas krāsas, svarīgi iekļaut arī ziedus, kuriem ir bagātīgi nektāra krājumi, kas pieejami seklos ziedos. Šādu ziedu dārzs mudžēs un sanēs no bitēm, tauriņiem un citiem apputeksnētājiem. Kuri ziedi piesaista tauriņus, lasi "Delfi" rakstā "Daiļdārzs ar lidojošajiem ziediem – 22 tauriņus piesaistošās puķes".

Savvaļas ziedu dārzs

Foto: Shutterstock

Ja vēlies skaistu dārzu, bet neesi gatavs tam veltīt daudz laika, ierīko savvaļas pļavu ziedu dārzu –puķes pašizsēsies un tās nav prasīgas pret augšanas apstākļiem. Vairāk par savvaļas ziedu dārzu lasi "Delfi" rakstā "Savvaļas ziedi tavā dārzā – neatkārtojami skaisti un dabai vērtīgi".

Dārzs ar tīrām formām

Foto: Shutterstock

Tīras līnijas un "sakārtots" izkārtojums veido formālu dārzu, kurā svarīgi pieturēties pie vienas vai divām ziedu šķirnēm, tāpēc jāizvēlas pārbaudītas puķes, kas ir izturīgas un sevi pierādījušas kā dārza vērtību, piemēram, tulpes, hortenzijas, peonijas, lavanda, salvija un citas. Lai padarītu dārzu interesantāku, var izvietot apstādījumus ar putnu dzirdinātavu, strūklaku vai veidot tos ap celiņiem vai ģeometriski stādītiem dzīvžogiem.

Angļu kotedžas stila dārzs

Foto: Shutterstock

Angļu kotedžas dārza stilā jaušama brīvība un tas ir veids, kā iekļaut dārzā daudzus klasiskus augus un ziedus, piemēram, angļu rozes, lavandu, pīpenes, kāršurozes, sarkanās uzpirkstītes, peonijas un citas. Lai šķietami haotiskajiem stādījumiem, kas rakturīgi angļu kotedža stilam, piešķirtu shēmu, pieturies pie vienkāršas krāsu paletes vai veido plašus stādījumus gar dārza robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!