Foto: Shutterstock

Vienalga, vai esi dārznieks pēc profesijas vai puķu un augu lološana laika gaitā kļuvusi par hobiju – kompostam jeb dārznieka labākajam draugam vietu savā mazajā paradīzē vajadzētu atrast vienmēr. Arī tad, ja tavā dārzā vēl tas nav ierīkots, rūpīgi apsver iespēju tam rast vietu kaut nākamgad, lai varētu nepieciešamības gadījumā lutināt puķu dobes. Šoreiz "Tavs Dārzs" apkopojis stāstus par tā veidošanu un uzturēšanas principiem kā vasarā, tā ziemā.

Ir divas lielās "sastāvdaļu" grupas, no kurām tiek veidots komposts – virtuves un sadzīves atkritumi, kā arī dārza atkritumi. Pirmajā kategorijā ietilpst olu čaumalas, kafijas biezumi, dārzeņu atgriezumi, bet otrajā – novītuši ziedi, nopļauta zāle, koku lapas un citi.

Plašāk par to, kā ierīkojams komposts, cik lielu vietu tam ieteicams atvēlēt, kāds ir vislabākais formas variants un veidošanas laiks, uzzini šajā rakstā.

Runājot par kompostu aukstākajos gada mēnešos, tam noteikti jānodrošina silta vide, lai baktērijas spētu turpināt materiālu sadalīšanu. Lai pēc iespējas labāk pasargātu kompostu no ziemas asajiem nagiem, ieteicams tam apkārt likt sienas. Starp citu, šāds variants ne tikai būs labs ziemas laikā, bet arī vasarā nomaskēs reizēm ne tik skaisto komposta vietu.

Arī tad, ja vēl šaubies, vai komposts nepieciešams, šajā kolekcijā atradīsi iemeslus, kāpēc tas dārzā varētu noderēt. Tāpat šeit apkopoti padomi, kur kompostu vislabāk izmantot, kā novērst smaku un izvairīties no visbiežāk pieļautajām kļūdām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!