Foto: Shutterstock
Apstaigājot ziedu salonus vai tirgus plačus, košie viršu podiņi nepaliks nepamanīti. Tāpēc, ja esi nolēmis šoruden dārzu papildināt ar viršu apstādījumiem, uzzini, kā šos augus pareizi stādīt, lai tie labi justos vēl ilgi.

Visupirms sagatavo apdobi, kuru plānots izkrāšņot ar viršiem. Viršiem jāizvēlas pēc iespējas saulaināka un siltāka vieta, taču derēs arī mazliet noēnota vieta. Apdobi pārrok un izlīdzina zemi. Kokaudzētavas ''Baltezers'' dārzniece Anita Kazaka par viršu stādīšanu raksta, ka šiem augiem netīkot liels mitrums, tāpēc, ja virši ar laiku sāk brūnēt, zini, ka mitrums bijis par daudz. Ja paredzi, ka augsne būs par mitru viršiem, pirms stādīšanas augsnē iestrādā mulču, lai nekrājas lieks mitrums un viršu saknes elpotu. Pēc augsnes sagatavošanas to izlīdzini.

Iegādāto viršu stādiņu izņem no podiņa un liek izraktajā bedrītē. Iestādīto augu pēc tam no visām pusēm piespiež ar augsni, lai pie saknēm nepaliktu tukšumi. Pretējā gadījumā saknes ar laiku iekaltīs un augs neattīstīsies.

Kā jau ar augiem tas pēc iestādīšanas ierasts, tie jāaplaista. Arī virši nav izņēmums, un tie jāaplaista ne tikai tāpēc, lai augu padzirdītu, bet arī tādēļ, ka ar ūdeni pieskalojas visi tukšumi, kas vēl palikuši starp saknēm un augsni.

Vairāk informāciju par viršiem piemērotu vietu audzēšanai, to kopšanu ilgtermiņā lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!