Foto: Shutterstock
Laikā, kad visapkārt viena pēc otras uzzied pavasara puķes, kad veikalos un tirgos podos un kastītēs var ieraudzīt arvien vairāk ziedu, dārzeņu un košumaugu stādu, ir grūti noturēties un nenopirkt kādu no tik vilinoši salapojušajiem augiem.

Ja, krītot kārdinājumā, tomēr gadās neplānoti kādu augu nopirkt, būs labāk, ja pirms iecerētā auga pirkšanas, ar kritisku aci palūkosieties uz izvēlēto pirkumu. Slimību vai kaitēkļu pārņemts augs, augs, kas cietis audzēšanas, pārvešanas vai uzglabāšanas laikā, pat nonācis labos apstākļos ilgāk aklimatizēsies, sliktāk ieaugs un vēlāk sasniegs savu pilnbriedu un dekoratīvo izskatu. Tāpēc nenāks par ļaunu atcerēties dažus speciālistu padomus.

Lai nenopirktu neveselu, stresu un nelabvēlīgus apstākļus pārcietušu augu, ir jāņem vērā daži noteikumi. Pirmais, kam jāpievērš uzmanība, ir vieta, kur pērkat augus. Protams, vislabāk tos pirkt stādaudzētavās vai specializētajos veikalos, taču dažkārt arī lielveikalā gadās ieraudzīt ko iekārojamu. Tad ir svarīgi novērtēt uz vietas, kā augi ir aprūpēti. Ja visi augi atrodas tiem piemērotos apstākļos, ir zaļojoši un labā stāvoklī, tad arī atsevišķu augu var droši pirkt. Var būt, ka augi ir veselīgi lielveikalā, it īpaši, ja stādu nodaļas vadītājai ir zaļie īkšķīši, bet tikpat labi var gadīties, ka kādā no specializētajiem veikaliem vai stādu laukumā būs savlaicīgi neaplaistīti vai kaitēkļu apsēsti augi. Daudz kas ir atkarīgs no konkrētās situācijas un konkrētā speciālista, kas ir atbildīgs par augiem,

Nākamais, kam jāpievērš uzmanība, ir augu lapojums. Augu lapām jābūt zaļām, spīdīgām, veselām un veselīgām. Izvairieties no augiem ar novītušām, nodzeltējušām lapām. Nodzeltējušas lapas var liecināt par nepareizu augu barošanu un laistīsānu vai par problēmām ar kaitēkļiem un slimībām. Augi, kas ir cietuši no nelabvēlīgiem apstākļiem, stresa novājināti un bojāti augi, iestādīti jaunajā vietā, neskatoties uz labo kopšanu var aiziet bojā iepriekš pieļauto kļūdu dēļ. Tos var saglābt, bet tas var būt visai laikietilpīgi un prasīt papildus līdzekļus.

Daudz par auga stāvokli, liecina auga forma. Liels augums ne vienmēr ir tas labākais. Tas var nozīmēt arī to, ka augs ir izstīdzējis, tiecoties pēc gaismas vai arī pārāk pārbarots ar slāpekli.

Šāda auga dzinumi var būt pārāk tievi, un augs var būt nenoturīgs dabiskos apstākļos, tam var būt sliktāka imunitāte, tas var būt vieglāk pakļauts slimībām un kaitēkļu uzbrukumiem. Augam jābūt pietiekami kompaktam, sazarotam, ar daudziem dzinumiem.

Par auga augšanas sparu vislabāk vēsta auga sakņu sistēma, tāpēc, iegādājoties augu, neatstājiet bez ievērības saknes. Laba sakņu sistēma ir vienmērīgi piepildījusi podu un sakņu apjoms atbilst auga virszemes daļai. Ja auga saknes ir izaugušas ārpus poda, ieaugušas podā vai arī savijušas pa poda perimetru, tas liecina, ka augs nav savlaicīgi pārstādīts un jau kādu laiku tiek turēts tam nelabvēlīgos apstākļos. Tāds stāds var būt ar deformētu sakņu sistēmu, kas nelabvēlīgi ietekmēs turpmāko auga augšanas gaitu. Savukārt, ja auga saknes nav piepildījušas augsni podā un augu no poda var izņemt ļoti viegli, iespējams, augs ir nesen pārpodots. Pērkot šādu augu, jūs samaksāsiet vairāk nekā tas ir vērts, jo auga cena lielākajā daļā stādaudzētavu tiek noteikta pēc poda izmēra. Protams, poda izmērs tiek piemeklēts pēc auga lieluma, taču kamēr augs nav podā ieaudzies, tas nav tās cenas vērts, kas par to tiek prasīta, un tam būs vajadzīgs arī daudz vairāk laika, lai sasniegtu savu pilnbriedu dārzā.

Ja iegādājamā auga dzinumu miza ir koksnaina vai bieza, pārliecinieties vai uz tās nav plaisu, bojājumu un rētu. Pat neliels stumbra bojājums var vājināt augu. 

Apskatiet augsni podā – vai tajā nav nezāļu un citu augu, piemēram, sūnas. Nezāles podā konkurē ar augu par barības vielām un var novājināt to. Arī maršancija, ja tā pārklāj visu substrāta virsmu podā, kavē ūdens un barības vielu nokļuvi substrātā. Nezāles un sūna podiņos ir signāls, kas liecina par stādaudzētavas darbinieku nevērību vai nespēju savlaicīgi veikt pienācīgu augu aprūpi. No otras puses, nezāles podiņā ir viens no apliecinājumiem, tam, ka augs ir ticis audzēts podiņā un tam ir kompakta, stādīšanai piemērota, sakņu sistēma.

Ja pērkat augu, kuram ir pumpuri un ziedi, un, ja, jums ir iespēja izvēlēties, tad labāk izvēlaties augu ar pumpuriem. Šādi augi ir vieglāk transportējami, pārstādāmi un labāk ieaugas. Pie tam augs ar pumpuriem arī ziedēs ilgāk.

Iegādājoties augu, vienmēr pārbaudiet vai nav pazīmju, kas liecina par slimībām vai kukaiņu klātbūtni. Apskatiet augu lapas no abām pusēm un pārbaudiet augsni podiņā. Caurumi, punkti, deformētas, nomelnējušas, lipīgas lapas, apsarme, izaugumi, nedabiski paresninājumi, tas viss liecina par slimībām un kaitēkļiem. Īpaši piesardzīgi esiet, izvēloties telpaugus. Slimības un kukaiņi slēgtās telpās izplatās ļoti ātri. Ja rodas šaubas par auga veselīgumu, labāk paturiet to kādu laiku karantīnas režīmā no citiem augiem norobežotā telpā.

Pavasarī, vēloties ātri piepildīt plauktus ar košiem augiem, pārdevēji augus iegādājas dažādās vietās. Ne visi augi, kas ir nopērkami pie mums, būs audzēti Latvijā, tāpēc ne vienmēr būs piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Iegādājoties maz zināmu augu vai augu, kas audzēts ārpus Latvijas, vienmēr ir konsultējaties ar pārdevēju par tam nepieciešamajiem audzēšanas apstākļiem. Ja pardēvējs vai konsultants neko par stādu nevar pastāstīt, labāk to nepērciet, lai vēlāk nenāktos nožēlot iztērēto naudu.

Iegādājoties stādu, vienmēr jānovērtē tā kvalitāte. Vienmēr gribas ar pēc iespējas mazākiem līdzekļiem nopirkt iespējami lielāku stādu. Taču ne vienmēr liels stāds, ir labs stāds. Tāpat kā ir iespējams par par mazu naudu nopirkt kvalitatīvu stādu, tāpat arī otrādi – par lielu naudu iespējams nopirkt sliktu stādu. Kvalitatīvs stāds ir stāds ar veselīgu lapojumu, kompaktu augumu un virszemes daļai atbilstošu sakņu sistēmu. Tas nenozīmē, ka tam obligāti jābūt lielam. Maza auguma stādi bieži vien ieaugas labāk, un arī vēlāk, ja tos pareizi kopj aug straujāk. Taču, ja līdzekļi atļauj, un vēlaties pēc iespējas ātrāk panākt efektu dārzā, varat iegādāties skaistu un lielu stādu.

Atcerieties – galvenais ir stāda kvalitāte. Izvēlieties to, vadoties pēc iepriekšminētajiem speciālistu padomiem un nodrošiniet tam atbilstošu labu turpmāko kopšanu. Ja lolosiet un lutināsiet iestādītos augus, tie noteikti atalgos jūs ar labāko, ko var sniegt, – ziediem, augļiem, skaistumu un smaržu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!