Foto: Shutterstock
Viens no pavasara simboliem nepārprotami ir tulpes, kuras krāšņi gozējas gan pilsētu parkos, gan piemājas puķudobēs. Kamēr tās krāšņi zied, tikmēr raižu maz – tikai tik, cik aplaistīt, ja to neizdara pati māte daba. Bet kā rīkoties pēc tulpju pārziedēšanas, lai arī nākamajā pavasarī tās priecētu ar skaistajiem ziediem?

Tulpes ir daudzgadīgs augs, tāpēc, ja tās pareizi audzē un apkopj, tad var cerēt uz krāšņiem ziediem vairākus gadus pēc kārtas. Taču tas prasīs nedaudz pacietības un darba.

Noplūkt novītušās ziedlapas


Kad tulpju ziedēšana tuvojas beigām, tad ieteicams novītušās ziedlapas kārtīgi noplūkt, bet nekādā gadījuma nedrīkst griezt ar nazi, brīdina selekcionārs Jānis Dukaļskis, kurš saimnieko "Daugmales peonijās".

Pirmkārt, novītušo ziedu noplūkšana uzlabos kopējo puķudobes izskatu, jo pārziedējušas tulpes neizraisa nekādu sajūsmu. Otrkārt, tas neļaus tulpei nevajadzīgi pavairoties, bet visas barības vielas tiks novirzītas sīpolam, raksta "Homes and Gardens".

Savukārt, kad arī lapas novīst un kļūst dzeltenas, tad laiks ķerties pie dārza dakšām vai lāpstas. Vispirms jānogriež nodzeltējusī lapotne, tad jāizrok ārā tulpes sīpols un no tā jānoslauka augsne. Tīrot sīpolus, jāpievērš uzmanība bojājumiem. Ja kādam ir parādījušās puves pazīmes, tad tas obligāti jāizmet ārā, lai puve netiktu pārnesta uz veselajiem sīpoliem, iesaka ilggadējā dārzniece un žurnāla "Homes and Gardens" redaktore Holija Kroslija.

Sīpolu uzglabāšana


Tāpat Dukaļskis iesaka pēc sīpolu izrakšanas, tos izklāt plānā kārtā kastītēs, kur tie varēs apžūt. Vislabāk sīpolus uzglabāt noēnotā vietā, kur nav caurvēja un tiešu saules staru. Kad sīpoli ir pilnībā nožuvuši, tos jānoloba, atdalot vairsīpoliņus. "Lielos, ziedošos sīpolus noliek atstādīšanai vai realizācijai, bet rupjākos vairsīpoliņus pavairošanai. Pavisam sīkos vairsīpoliņus parasti pavairošanai neizmanto," vēsta informācija "Daugmales peoniju" mājas lapā.

Tāpat, uzglabājot tulpju sīpolus, jāņem vērā, ka tos nedrīkst turēt blakus dārzeņiem vai augļiem. Bet par puķsīpoliem bīstamākajiem augļiem tiek uzskatīti āboli, jo tie izdala acetilēnu, kurš pat mazā koncentrācijā ir nāvējošs zieda aizmetnim un spēj to iznīcināt.

Savukārt "Homes and Gardens" uzver, ka sīpolus vislabāk uzglabāt 18–19 grādus siltā telpā.

Mēslošana


Dārzkopības eksperts Džons Neguss akcentē, ka tulpēm ir nepieciešama barības vielām bagāta augsne, tādēļ ziedēšanas periodā tās būtu jāmēslo reizi divās nedēļās. Tulpju mēslošanai var izmantot tehnisko kālija karbonātu, ko sauc arī par potašu. Mēslojums dos papildus enerģiju arī sīpolam, palielinot iespēju, ka tulpes ar krāšņiem ziediem priecēs arī nākamgad.

Vai var nerakt laukā sīpolus?


Ja pēc tulpju pārziedēšanas sīpolus neizrok, maz ticams, ka tās nākamgad pārsteigs ar tikpat skaistiem ziediem. Taču tas ir atkarīgs arī no tulpju šķirnes. Piemēram, pundurtulpes pat labāk ir nerakt laukā, jo tās var netraucēti vairoties un veidot krāšņus ziedu pudurus. Tikai jāņem vēra, ja nerok sīpolus laukā, tos pa vasaru nevajag laistīt.

Ko darīt ar tulpēm puķupodos?


Puķupodos tulpes audzēt ir krietni sarežģītāk un cerības uz skaistiem ziediem ir mazākas, nekā audzējot tās puķudobēs. Puķupodos tulpes faktiski kļūst par viengadīgu augu, no kura pēc pārziedēšanas var atvadīties. Tomēr tāpat var centies saglabāt sīpolus, bet tādā gadījumā tos obligāti jāizrok, bet, stādot atkārtoti, tos ieteicams kombinēt ar jauniem sīpoliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!