Foto: Shutterstock

Klāt skaisto ģipseņu jeb plīvurpuķu ziedēšanas laiks, kuras kā krāšņas kupenas grezno dārzus. Turklāt – šīs puķes var saukt par īstu nostalģiju dārzā, jo tās savulaik rotāja vecmāmiņu dobes. Kā audzēt un kopt plīvurpuķi, kas tautā saukta arī par migliņu, "Tavs Dārzs" vaicāja stādaudzētavas "Baižas" saimniecei un stādu audzētājai Maijai Baižai.

"Plīvurpuķe ir cimperlīgs augs, kuram nepatīk pārstādīšana un dalīšana, tāpēc pirms tās stādīšanas vienmēr aicinām rūpīgi izvēlēties stādīšanas vietu," norāda stādu audzētāja, norādot, ka mūsdienās eksistē arī citas plīvurpuķu šķirnes – ir gan viengadīgās plīvurpuķes, pildītas, gan tādas, kuras ir kā ložņājošs augs dārzā.

Audzētāja norāda, ka plīvurpuķes stāda pavasarī. Turklāt – vēlams to stādīt uzreiz dārzā, ne podiņā, jo, kā jau minēts, tās ir ļoti cimperlīgas pārstādīšanas ziņā. "Plīvurpuķu sēšana nav vienkārša, labāk pie profesionāļiem iegādāties stādu," skaidro Baiža. Ģipsenei vēlams izvēlēties saulainu placīti, kā arī atvēlēt tai gana daudz vietas, lai tai netraucētu citi augi. Plīvurpuķe mīl plesties plašumā, nereti izmēru ziņā pat sasniedzot viena kvadrātmetra lielumu. Tā kā puķe aug īpaši kupla, tad ieteicams padomāt arī par balstiem. Savukārt stādīšanas attālumam vajadzētu būt vismaz 60 līdz 90 centimetri.

Plīvurpuķei derēs normāla dārza augsne, kā norāda Maija Baiža, viņiem pašiem plīvurpuķe aug viegli smilšainā augsnē. "Ziemcietēm iesakām pirms stādīšanas augsnei pievienot pamatmēslojumu, bet tā ar mēslošanu neaizraujamies. Ja zeme nav jau sākumā ar mēslojumu, tad jāmēslo pēc tam," padomos dalās speciāliste. Pildītās plīvurpuķes vēlams piesegt, tām arī ne visai patīk aukstums un slapjums. "Galvenais ir atrast vietu, kur puķei patīk," tā par plīvurpuķu piemērotāko augšanas vietu teic dārzkope. Vaicāta, kas darāms pēc to noziedēšanas, audzētāja teic, ka ne visai glītās auga daļas var nogriezt.

Ja arī tev ir kāds jautājums par augiem vai dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!