Foto: Kadrs no video
Šajā karstumā augi jālaista regulāri, nedrīkst aizmirst ne tikai par mazdārziņu un balkonpuķēm, bet arī par kokiem. Kā šajā karstumā laistīt kokus, cik bieži tas jādara – par to raksta turpinājumā!

Pazīstamais kokkopis, arborists un uzņēmuma "Labie koki" vadītājs Edgars Neilands ik pa laikam video blogos dalās savās zināšanās par augiem un to kopšanu, un šoreiz viņš video rāda un stāsta, kā pareizi šajā karstajā laikā laistīt kokus.

Annas koku skolas biedrība savā "Facebook" profilā publicējusi noderīgu video, kurā Edgars stāsta un rāda, kā parūpēties par kokiem šajā karstumā. Viņš vispirms atgādina, ka šajā laikā jāpadomā arī par sevi, proti, pirms laistīšanas atbilstoši jāsaģērbjas (plāns krekls vai cits apģērbs), kā arī jāpaņem līdzi ūdens. Video arborists apskata ne tikai tradicionālos laistīšanas veidus, piemēram, šļūteni vai lejkannu, bet arī pastāsta, cik daudz bieži jālaista un cik litri ūdens nepieciešami dažāda izmēra kokiem.

Lai ūdens neaiztek projām, ap koka stumbru var piestiprināt speciālu ūdens maisu (koku laistāmo maisu), kuru regulāri pielej ar ūdeni, bet tikpat labi ap koku var izveidot apdobīti ar maliņu, lai ūdens neaiztek prom. Maliņa var būt kaut vai no mulčas vai mālainas zemes. "Tā ir ūdens izniekošana," tā par ūdeni, kas aiztek uz zemākām vietām, bet ne pie paša koka stumbra un saknēm, saka dārznieks.

Lieliem kokiem var uzliet kubikmetru ūdens vienu reizi mēnesī, bet pavisam maziem kokiem, kā video stāsta Edgars, tie var būt 10 litri nedēļā vai kubikmetrs mēnesī. "Pirmos trīs gadus kokam vajag palīdzēt ieaugt," uzsver zinošais kokkopis. Viņš skaidro, ka kokus nevajadzētu katru dienu laistīt "pa drusciņai", proti, tā, ka augsnes virskārtai slapji vien ir kādi 2 centimetri, bet jālaista pamatīgi, veicinot koka sakņu sistēmas augšanu dziļumā. "Laistām kaut vai vienu reizi mēnesī, bet tā, lai mitrums iesūcas 20, 30, 60 un pat 80 centimetru dziļumā, jo saknes ies pakaļ mitrumam, " paskaidro arborists.

Plašāku skaidrojumu un padomus skaties video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!