Foto: Kadrs no video
"Mirstoši koki" – ar šādu apzīmējumu vasaras laikā var apzīmēt daudzus kokus, kuriem sadzeltējušas vai palikušas vien pāris lapas. Jo karstāks laiks, jo sērīgāks skats, tāpēc arborists Edgars Neilands iepazīstina ar trim pamata baušļiem, kas jāņem vērā, lai tiem palīdzētu izdzīvot.

Kā "Annas koku skolas biedrības" publicētajā video stāsta SIA "Labie koki" vadītājs Neilands, tādiem kokiem kā kļavas, liepas, ozoli, kas parasti brūnē septembrī, oktobrī, jau šobrīd redzama krāsu maiņa. Viņš skaidro, ka ir daudz nianšu, kuras var ietekmēt koku augšanu un dzīvotspēju, taču, paturot prātā trīs galvenos pamatnosacījumus, to mūžu iespējams paildzināt.

Kā pirmo speciālists min, ka, stādot augus, nepieciešams daudz auglīgas augsnes. Otrais nosacījums – necirst nost saknes, kad tiek veikti remontdarbi. Savukārt kā trešo svarīgo lietu, lai koki "nebeigtos nost", Neilands uzsver pamatīgu laistīšanu – īpaši karstā laikā, kāds var uznākt arī augustā. "Ja mums mēnesi nedotu padzerties, turētu jūras malā, saulītē, mēs arī izkalstu, paliktu brūni, sačokurotos. Visas mūsu ķermeņa daļas lēnām sačokurotos, un mēs, tāpat kā šīs kļavas, visdrīzāk nobeigtos. Tas ir laika jautājums," skaidro arborists.

Plašāku skaidrojumu un padomus skaties video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!