Foto: Shutterstock

Pēc pirmajām salnām jāsāk domāt par to, kā no dārza dobēm pārnest eksotiskās puķes iekštelpās, lai tās ieziemotu un jau nākamajā pavasarī no jauna iestādītu. Viena no puķēm darāmo darbu sarakstā ir dārza kanna (Canna indica) – šīs puķes, šķiet, šogad dārzos priecēja vēl vairāk, kuplojot un ziedot.

Pienākot aukstākam laikam, kannas gan no āra dobēm ir jāizrok, jo tās nepārziemos. Tā kā kannas savvaļā aug Amerikas tropu un subtropu apgabalos, tām Latvijas klimats ir par šerpu. Taču tie, kas kannas vēl nav paspējuši ieziemot, var nesatraukties – tām ir jāļauj pārciest pirmās salnas, lai kannas norūdītos.

Ja kannas ārā atstātas ar visiem podiem, tad šos pašus podus vienkārši pārnes uz vēsām un gaisām telpām, ideālā gadījumā – ziemas dārzu. Pēc ienešanas iekšā kannām, kas ir podos, apgriež stublājus un ļauj virsējai zemes kārtiņai sažūt. Galvenais, lai uzglabāšanas temperatūra būtu apmēram 10°C.

Dārza dobēs augošās kannas novāc pēc salnām, parasti oktobra sākumā. Taču, tā kā šī gada rudens ir bijis saulains un salīdzinoši silts, kannas vēl var paspēt ieziemot. Jāuzmana gan, lai augi nebūtu cietuši no aukstuma. Kannas izrok no zemes un rūpīgi nogriež tām atmirušās daļas, kas augušas virs zemes. Pašus sakneņus nedaudz apžāvē. Ļauj zemei nobirt ap sakneņiem un tad tos ietin avīzēs.

Kad kannu sakneņi ietīti avīzēs, tās var uzglabāt papīra maisos, turzās, kartona kastēs. Galvenais – vēsā un sausā vietā. Temperatūrai jābūt 8° – 12°C. Ja papīra turzu nav, lielākos sakneņus ar nelielu daļu augsnes var glabāt arī plastmasas maisiņos, taču tad maisu galiem jābūt atvērtiem, lai brīvi cirkulētu gaiss. Un tā glabā visu ziemu, uzmanot, lai kannas nenokalst.

Pavasarī kannas modina aprīlī – novieto sakneņus gaismā un ļauj izlīst dzinumu pumpuriem. Pēc tam sakneņus iepodo un noliek gaišā un siltā vietā (ap 20°C). Substrātu uztur vienmērīgi mitru. Kad pienācis laiks, pārstāda ārā, kad beigušās salnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!