Foto: Shutterstock

Ir augi, kuri saglabā savu dekorativitāti arī pēc noziedēšanas, un viens no šādiem augiem ir agastahes (Agastache). Kā vēsta stādaudzētavas – tā ir izcila ziemciete, kuru mīl bites un tauriņi. Starp citu, ir šķirnes, kuras var lietot arī uzturā, piemēram, limonādes zāli jeb Meksikas agastahi u.c.

Kā savā mājaslapā vēsta Misūri Botāniskais dārzs (Missouri Botanical Garden), šī zieda nosaukums cēlies no grieķu vārdiem. Agan nozīmē ļoti daudz, savukārt stachys – kviešu vārpas.

Ja vēlies audzēt dārzā agastahes, tad zini – tām ir jāizvēlas saulaina vieta. Tās jāstāda vidēji bagātā augsnē, labi drenētā vietā. Augus stāda ar attālumu 40 līdz 50 centimetri, uz vienu kvadrātmetru liek 4 līdz 6 stādiņus (atkarīgs no šķirnes).

Augs ar savu ziedēšanu priecē no jūlija līdz pat oktobrim, bet ir šķirnes, kas zied jau jūnijā, piemēram, agastahe 'Alabaster'. Agastahes zied ļoti ilgstoši, turklāt, kas ne mazāk svarīgi – pat rudenī tās dobēs izskatās skaisti. Kā jau minējām iepriekš, augs saglabā savu dekorativitāti arī pēc noziedēšanas. Augam pēc noziedēšanas ieteicams nogriezt ziedus, jo šis ir augs, kas var uzziedēt atkārtoti, proti, tam ir arī otrais ziedēšanas vilnis. Runājot par slimībām un kaitēkļiem, agastahes var slimot arī ar miltrasu un puvi. Uz lapām var parādīties arī plankumi. Šī iemesla dēļ augu labāk nelikt priekšplānā, bet labāk tam priekšā stādīt kādus izturīgākus augus, piemēram, kaut vai čīkstenes.

Foto: Shutterstock
Lūk, cik skaisti agastahes izskatās kopā ar monardām un iespaidīgajām krastkaņepēm!


Agastahēm ir dažādas šķirnes, lūk, dažas no tām:

  • 70 centimetrus garā un smaržīgā agastahe 'Golden Jubilee' (Agastache rugosa 'Golden Jubilee'), kurai ir dzeltenīgs lapojums un violetzili ziedi. Starp citu – šī ir ļoti koša ziemciete;
  • 80 līdz 100 centimetrus garā un aromātiskā agastahe 'Black Adder' (Agastache 'Black Adder'), kurai ir maigi violetzili ziedi un zaļš lapojums;
  • 50 centimetrus garā Agastache foeniculum 'Little Adder';
  • spilgti oranžo ziedu skaistule Agastache aurantiaca 'Apricot Sprite', kura var izaugt 45 centimetrus gara;
  • rievainā agastahe (Agastache rugosa 'Alabaster'), kurai ir balti ziedi. Šī agastahe var izaugt 60 līdz 90 centimetru gara;
  • sarkano ziedu īpašniece – agastahe 'Red Fortune' (Agastache hybride 'Red Fortune' ), kura ir 60 līdz 70 centimetrus gara;
  • agastahe 'Apadana Rose' (Agastache hybride 'Apadana Rose'), kurai ir violeti rozā ziedi. Šī agastahe var sasniegt 50 līdz 60 centimetru garumu.


Kā savā mājaslapā iesaka stādu audzētava "Puķu lauki", agastahes ieteicams stādīt kopā ar salvijām, miskantēm, kaķumētrām, helēnijām, pelašķiem, brūnactiņām, gaurām, gandrenēm, heihērām, naktssvecēm, izopu u.c.

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes "Latvijasstadi.lv", kā arī stādaudzētavām "Baižas", "Puķu lauki" un "Missouri Botanical Garden".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!