Foto: Shutterstock

Hortenzijas ir kļuvušas par modes puķēm – to "Tavs Dārzs" ir apgalvojuši ne tikai puķu audzētāji, bet arī stādaudzētavu pārstāvji. Maģiskās un košās dārza "bumbas", kas spēj mainīt krāsu, ir lielisks papildinājums dārzam.

"Tavs Dārzs" skaistākās un krāšņākās hortenziju šķirnes iesaka Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Parfenoviča. Rakstā tālāk vari izlasīt viņas ieteikumus hortenziju audzēšanā, kā arī aprakstu par katru šķirni!

Kā atzīmē eksperte, viņa šoreiz nesniegs ieskatu liellapu hortenziju audzēšanā (Hydrangea macrophylla), jo tās prasa īpašāku kopšanu un bieži vien arī pārziemināšanu noteiktos apstākļos, proti, tās jāpārziemina pagrabā vai kādā citā vēsā telpā, kur ir aptuveni +3 līdz +5 grādi. Šoreiz vairāk par hortenzijām, kas ne tikai stabili augs dobēs, bet arī nav uz ziemu jāpiesedz. Eksperte sniedz ieskatu kokveida (Hydrangea arborescens) un skaraino hortenziju (Hydrangea paniculata) šķirņu dažādībā!

Hortenziju audzēšana


"Hortenzijas ir vasarzaļi krūmi, skaisti ziedoši, samērā lēnaudzīgi. Aug saulainās vai daļēji noēnotās vietās," stāsta speciāliste. Viņa arī piebilst, ka tām patiks dziļas, irdenas, barības vielām bagātas un mitras augsnes, ar skābu reakciju (pH 5,6–5,8). "Stādot labi izmantot arī mikrobioloģiskos augu mēslošanas līdzekļus, kas uzlabos mikroorganismu sastāvu un daudzumu augsnē, turklāt nekaitē ne augam, ne cilvēkam, ne kukaiņiem," iesaka Komina-Parfenoviča.

Populārākās skarainās hortenzijas


Early Sensation jeb Bulk

View this post on Instagram

A post shared by balliubov (@balliubov) on Jul 16, 2019 at 2:10am PDT


Kā atzīmē speciāliste – šī ir viena no agrāk ziedošajām hortenziju šķirnēm. Auga vainags ir izplests, ziedi balti, krāsojas rozā, bet rudenī 'Early Sensation' lapas krāsojas bordo sarkanā krāsā.

Augstums: 1,5 līdz 2 metri
Platums: 1,2 līdz 1,5 metri

Pinky Winky jeb Dvppinky

Foto: Shutterstock


Auga ziedkopas ir stāvas. Ziedu krāsa ir no baltiem līdz rozā, intensīvi un tumši rozā.

Augstums: 1,5 līdz 2 metri
Platums: 1,5 metri

Limelight

View this post on Instagram

A post shared by J E N ✨ (@_jenuinely) on Aug 31, 2019 at 9:11am PDT

Komina-Parfenoviča arī atzīmē, ka šī hortenziju šķirne ir viena no augstākajām. "Pēdējo gadu iemīļotākā šķirne mūsu dārzu centrā," piebilst speciāliste. 'Limelight' ziedi ir bagātīgi, sākumā laima zaļi, bet vēlāk tie paliek krēmbalti, iekrāsojas arī viegli rozā. Savukārt lapas ir tumši zaļas.

Augstums: 3 metri
Platums: 2 metri

Levana



" 'Levana' ļoti izskatīga un neparasta šķirne ar maigi saldenu smaržu," piebilst speciāliste, "ziedi piesaista arī tauriņus un apputeksnētājus. Paši ziedi izskatās kā lieli tauriņi." Šīs šķirnes ziedi ir koniski, balti, bet ziedkopas garums ir apmēram 40 centimetri. Auga vainags ir lāzveida, tas neizgāžas. "Mūsu klientu viena no šī gada iemīļotākajām šķirnēm," uzsver Komina-Parfenoviča.

Augstums: 3 līdz 4 metri
Platums: 2 līdz 3 metri

Vanille Fraise jeb Renhy

Foto: Shutterstock

"Viena no šķirnēm ar visintensīvāko ziedu krāsu," tā par šo hortenziju teic eksperte. 'Vanille Fraise' pārsteidz ar lieliem ziediem, kas sākumā ir baltā krāsā, bet vēlāk tie paliek pat tumši rozā.

Augstums: 2 metri
Platums: 1,5 metri

Silver Dollar

View this post on Instagram

A post shared by Ruthven Nursery (@ruthvennursery) on Aug 1, 2017 at 10:12am PDT


Kā raksturo eksperte, šī šķirne ir bagātīgi ziedoša, bet pats krūms ir kompakts. 'Silver Dollar' ziedkopa ir kompakta, konusveida, bet tās ziedi ir krēmbalti, viegli smaržo. Hortenzijas lapas ir tumši zaļas. Jāņem arī vērā, ka šai šķirnei patīk daļēji ēnainas vietas. "Mūsu klientu šī gada iemīļotākā šķirne," norāda Komina-Parfenoviča.

Augstums: 1,2 līdz 2 metri
Platums: 1 līdz 1,2 metri

Wim's Red

View this post on Instagram

A post shared by Живой Дизайн (@live_designrf) on Sep 2, 2019 at 12:14am PDT

Šai šķirnei ir stāvs vainags. Sākumā 'Wim's Red' šķirnei ziedi ir balti, pēc tam – gaiši rozā, bet tad tie iekrāsojas tumši sarkani.

Augstums: 1,2 līdz 1,8 metri
Platums: 1 līdz 1,5 metri

Kokveida hortenzijas

"Šīm hortenzijām nav tik daudz šķirņu kā skarainajām, bet cilvēku interese tāpat nemazinās," norāda eksperte. Viņa arī skaidro, ka kokveida hortenzijām vainags parasti ir noapaļots, kā arī ziedi ir izkārtoti noapaļotos vairogos.

Annabelle

View this post on Instagram

A post shared by Design Chic (@kristywharvey) on Aug 16, 2019 at 7:17am PDT

Šī šķirne pārsteidz ar lieliem un baltiem ziediem. "Ļoti dekoratīvi ziedēšanas laikā," uzsver speciāliste.

Augstums: 1,5 metri

Platums: 1,5 metri

Kokveida hortenzijas ar rozā ziediem

Invincibelle Spirit jeb Ncha1 – šim augam labāk patiks pusēna. Ziedi ir tumši rozā, ziedkopas ir lielas.

Augstums: 1 metrs
Platums: 1 metrs

View this post on Instagram

A post shared by Людмила (@ludmila.miracle) on Aug 9, 2019 at 12:13am PDT

Pink Anabelle – tai ir lielas un apaļas ziedkopas, bet paši ziedi ir tumši sārti. Lapas ir zaļas.

Augstums: 0,5 līdz 1,5 metri
Platums: 1,5 metri

View this post on Instagram

A post shared by @dzikowska.gosia on Jul 28, 2016 at 11:55am PDT
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!