Foto: DELFI
Reti vēl kurā dārzā tulpes priecē ar savu krāšņumu, bet nedrīkst aizmirst, ka arī pēc to noziedēšanas tās ir kārtīgi jāaprūpē. "Tavs Dārzs" par darāmajiem darbiem tulpju dobē stāsta sīpolpuķu un peoniju audzētājs Jānis Dukaļskis no Daugmales.

Tulpēm pēc ziedēšanas audzētājs iesaka nogriezt ziedus. "Tad augs saprot, ka viņam ir nevis jāsāk viss spēks dot uz ziediem, bet jāpārorientējās uz sīpola barošanu, lai audzētu sīpolu, " skaidro Dukaļskis, kurš norāda, ka šādai tulpju nogriešanai ir arī citi aspekti, piemēram, tas dobes padara vizuāli skaistākas. "Treškārt, tulpju ziedlapiņas tāpat pūst zemē. Atkal veidojās slimības," piebilst sīpolpuķu audzētājs.

Tāpat jāmiglo uzmanīgi taciņas, ja ar rokām visu nav iespējams izravēt, jo, kā uzsvar Dukaļskis, nezāles aug mežonīgā ātrumā. "Nezāļu sēklas zemē saglabājās 15, 20, 30 gadus, un tās nāk ārā atkarībā no tā, kādi ir laikapstākļi," norāda audzētājs. Viņš skaidro, ka, protams, pie pašiem stādiem nezāles ir jāravē laukā ar rokām, bet taciņām var ņemt talkā miglošanu. "Kaut kā viņas nedaudz jānobeidz – visam nevar ļaut ieaugt nezālēs."

Dārzkopis arī atgādina par citiem darbiem dārzā, piemēram, maija izskaņā ir jāstāda arī dālijas.


"Tavs Dārzs" maijā ciemojās pie tulpju karaļa Jāņa Dukaļska Daugmalē, kur pavisam drīz krāšņi ziedēs peonijas. Šeit vari izlasīt plašāk par selekcionāra mīlestību pret ziediem, kā arī aplūkot iespaidīgos tulpju laukus.

Ja tev ir kāds jautājums par tulpju vai citu augu stādīšanu un audzēšanu, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!