Foto: Shutterstock

Pēdējos gadus neļķes (Dianthus) ir nedaudz piemirstas, un tās vairs neierindojas populārāko dārza puķu vidū, taču agrāk tās bija vienas no puķu karalienēm, atstājot aiz sevis tikai rozes. Arī smaržas ziņā tai nav līdzīgu.

Neļķes pazīstamas jau 2000 gadu, un Senajā Grieķijā un Romā tās dēvēja par ''Dieva puķēm'' un izmantoja gan kā Kristus ciešanu, gan kā mīlestības simbolu. Klosteru dārzos tās audzēja mūki, izzināja to ārstnieciskās īpašības, tāpat arī neļķes minētas viduslaiku ārstniecības grāmatās.

Neļķu ģints ir liela, tajā ir ap 300 sugu, savvaļā tās izplatītas plašā areālā − no Eirāzijas līdz Japānai, dažas sugas sastopamas Āfrikas kalnu nogāzēs un Himalajos. Visplašāk savvaļā neļķes izplatītas Vidusjūras piekrastē – Dalmācijā, Sardīnijā. Latvijā savvaļā sastopamas vairākas sugas, izplatītākās ir dzirkstelītes (Dianthus deltoides) − sastopamas sausās pļavās, pakalnos, kā arī smiltāju neļķe (Dianthus arenarius) − sastopama smilšainos priežu mežos. Neļķes ir viengadīgas, divgadīgas un daudzgadīgas (ziemcietes), ''Tavs Dārzs'' stāsta dārzkopības speciāliste Antra Balode.

Ja vēlies viegli kopjamu dārzu, tad zini – neļķes neprasa cītīgu kopšanu. Galvenā uzmanība jāpievērš stādījuma vietas sagatavošanai, atbrīvojot to no daudzgadīgo nezāļu sakneņiem un saknēm. Vēl būtisks priekšnoteikums ir piemēroti komapnjoni dobēm, lai veidotos gan saskanīga kompozīcija, gan viens otram netraucētu augt. Piemēram, karaliskās rozes visai labi jutīsies līdzās neļķēm, tāpat arī graudzāles. Vairāk par augiem, ko izvēlēties smilšainām augsnēm, lasi šeit.

Viengadīgās neļķes

Dārza neļķe jeb šabo neļķe (Dianthus caryophyllus)
Audzē kā viengadīgu vai divgadīgu, 50−70 cm augstas, plašs šķirņu klāsts, zied no augusta līdz oktobrim, smaržīgas.
Audzēšana − garš veģetācijas periods, sēj janvārī, februārī siltumnīcā, 15oC temperatūrā. Dēstus piķē un vēlāk izstāda podos, kastēs. Dārzā stāda pēc salnām. Audzēšanas vieta – saulaina, augsne piemērota auglīga.
Pavairošana − ar sēklām, spraudeņiem.
Izmantošana − griezto ziedu ieguvei, viengadīgo puķu stādījumā.

Ķīnas neļķe (Dianthus chinesis)
Audzē kā viengadīgu, plašs šķirņu klāsts, 15−70 cm augstas.
Audzēšana − sēj martā,aprīlī siltumnīcā, 15oC temperatūrā, kad sadīgst dēstus piķē, vēlāk izstāda podos, kastēs.
Izmantošana – dārzos un apstādījumos puķu dobēs, grieztiem ziediem.

Divgadīgās neļķes

Čemuru neļķe jeb studentu neļķe (Dianthus barbatus)
Audzēšana – divgadīga, pirmajā gadā veido lapu rozeti, kura pārziemo, zied otrajā gadā jūnijā−jūlijā, ziedēšanas ilgums apmēram 40 līdz 50 dienas. Augstums šķirnēm no 25 līdz 50 cm. Ziedi vienkārši vai pildīti, dažādās krāsās un salikumos, smaržīgi.

Pavairošana − ar sēklām, sēj jūnija sākumā uz lauka, dēstus pārstāda jūlijā saulainā, trūdvielām bagātā augsnē vai arī sēj maija beigās dobēs, pēc 3 nedēļām dēstus pārstāda paliekošā vietā, tad augiem ir labāk attīstījušās lapu rozetes, un tās labāk pārziemo.

Čemuru neļķe var uzziedēt tajā pašā gadā, ja tās sēj martā apsildāmā siltumnīcā, vēlāk dēstus izpiķē kastēs, un maija vidū izstāda dārzā. Ja visus ziedus nenogriež, tad labi veido pašizsēju.
Izmantošana − dārzos un apstādījumos puķudobēs, grieztiem ziediem.

Foto: Shutterstock

Daudzgadīgās neļķes

Dzirkstelīte (Dianthus deltoides)
Augšanas veids klājenisks, veido blīvu paklāju, augstums no 15 līdz 25 cm. Ziedi sīki, sarkani. Zied no jūnija līdz augustam.
Audzēšana– vieta saulaina, sausa, smilšaina, nevajag kaļķainu augsni.
Pavairošana – ar sēklām, ceru dalīšanu, spraudeņiem.
Izmantošana – akmeņdārzos, jauktos stādījumos, kopā ar zemiem skuju kokiem, viršaugiem.

Zilganā neļķe (Dianthus gratianopolitanus)
Augstums no 10 līdz 25 cm. Blīvi sazaroti stublāji veido zilganzaļu paklāju, savvaļā aug uz klintīm, priežu mežos. Ziedi rozā, smaržīgi.
Audzēšana – vieta saulaina, sausa, smilšaina augsne.
Pavairošana – ar sēklām, ceru dalīšanu, spraudeņiem.
Izmantošana – akmeņdārzos, terasēs, mūru spraugās.

Spalvu neļķe (Dianthus plumaris)
Augstums no 25 līdz 30 cm. Zema, klājeniska, veido krāšņus krāsu laukumus no baltas līdz rozā krāsai, lapojums zilganzaļš. Ziedēšanas laiks jūnijs-jūlijs. Plašs šķirņu klāsts.
Audzēšana – vieta saulaina, viegla, smilšaina, vidēji mitra augsne.
Pavairošana – ar sēklām, ceru dalīšanu, spraudeņiem.
Izmantošana – akmeņdārzos, puķu dobēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!