Foto: Shutterstock
Slaida un gara, tik lielu galvu kā apakštasīte, vai, gluži pretēji, augumā kompakta, bet lieliem, krāšņiem ziediem. Cik vēlmju, tik dāliju, bet visas – viena par otru pārsteidzošākas. Ieskatīsimies dāliju pasaulē un paraudzīsim, kādas jaunas vēsmas tendencēs un šķirņu sortimentā pēdējos gados parādījušās, kā arī noskaidrosim vietējo dāliju guru visvairāk iecienītās.

"Pēdējos gados dālijas kļūst arvien populārākas. Renesansi piedzīvo apkaklīšu un vienkāršās ziedu formas. Tās dārzam piesaista taureņus, bites un kamenes, un mūsdienu dārzkopis vēlas būt dabas daļa," stāsta dāliju selekcionāre Rita Zaļā.

"Ja pirms dažiem gadiem dāliju fanu vidū augstu vilni sita mīlestība pret milzīgiem ziediem ar diametru 25 centimetri un vairāk, piemēram, 'Willi Aramis', tad tagad tiek novērtētas dālijas ar vidēji lieliem ziediem. Latvijas klimatiskajos apstākļos tās uzzied savlaicīgi un krāšņi," zina teikt Rita Zaļā. "Pavisam jauna tendence ir neliela auguma dālijas ar lieliem, krāšņiem ziediem. Tās ir jau labi zināmās 'Gallery' un 'Melody' grupas dālijas. Mūsu pavasara stādu tirgos jau vairākus gadus var iegādāties ziedošas dālijas podiņos. Pārstādot dobē un attiecīgi kopjot, var iegūt krāšņu akcentu dārzā. Jāsaka, ka es selekcijas darbu sāku ar šādu domu – radīt neliela auguma dālijas, kuras nevajag piesiet. Gadu gaitā ir radušās 'Anna S.', 'Ginta', 'Birstonas'. Krāšņākā – 'Amelija'. Diemžēl šīs skaistules neveido lielus gumus, tādēļ, ziemā glabājot, tām jāpievērš īpaša uzmanība."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!