Foto: Shutterstock
Rudens ir peoniju stādīšanas un pārstādīšanas laiks, kad savu dārzu papildināt ar pasakaini krāšņajiem ziediem. Taču, lai tās būtu skaistas un krāšņas nākamgad, jāņem vērā vairāki priekšnoteikumi auga lološanā. "Tavs Dārzs" aktuālākos jautājumus par peoniju stādīšanu vaicāja "Ziedudārzs.lv" īpašniecei, pieredzes bagātajai peoniju un īrisu kolekcionārei Dzintrai Jurevicai.

Runājot par darāmajiem darbiem, Dzintra stāsta, ka pašlaik dažas peonijas jau ir apgriezusi, bet intersekciju peonijas un vēlākās peoniju šķirnes "stāv zaļas kā brieži", tāpēc tās viņa griezīs vēlāk. Tikai tad, kad tās būs brūnas, audzētāja ķersies klāt to apgriešanai. Viņa arī atklāj to, ka pēc griešanas uz peoniju lakstu galiem uzkaisa pelnus.

Kāda ir piemērotākā vieta peonijām?

Audzētāja regulāri atkārtojusi un arī "Tavs Dārzs" atgādina – peonijas jāstāda atklātā, saulainā vietā, kas ir labi drenēta (vietā, kur nekrājas mitrums, jo auga saknes var sākt pūt). Tās var arī stādīt pusēnā, bet tad jāliek aiz auss, ka peonijas tik krāšņi neziedēs. Pusēnā neizbalos arī augu krāsa.

Cik dziļu bedri rakt?

"Peoniju stādāmbedrei jābūt divu lāpstu dziļumā un platumā," uzsver audzētāja. Viņa gan teic, ka bedre izmēros mazākām saknēm var būt mazāka par ieteiktajiem 60x60x60 centimetriem.

Ar ko pildīt stādāmbedri?

Augsnes ielabošanai audzētāja bedrē iesaka likt vecus, sadalījušos kūtsmēslus, kompostu vai kompostu aizvietotāju, kā arī granulēto kaļķi. "Es uzleju virsū puskannu vai kannu ūdens, ar lāpstu visu sajaucu. Pēc tam pagaidu kādu nedēļu vai divas nedēļas, lai augsne nosēžas," piebilst "Ziedudārzs.lv" saimniece, "kad es augu iestādīšu, tad viņš bedrē neiegrims."

Cik dziļi bedrē likt peoniju sakni/jauno stādu dēstu?

Ikvienam peoniju mīlim ir zināms, ka peonijas nedrīkst iestādīt pārāk dziļi, un to arī sarunas laikā atgādina Dzintra. Kāpēc nedrīkst tās iestādīt pārāk dziļi? Atbilde ir gaužām vienkārša – tās neziedēs vai ziedēs ļoti slikti.

"Stādu jātur rokās un jāmēra dziļums," tā par stādīšanu teic audzētāja. Kā atgādina Dzintra, jauno stādu dēsti jāstāda tā, lai virs sarkanā pumpura ir 2 līdz 3 centimetri augsnes. Ja paka ar peonijām atnākusi ļoti vēlu, piemēram, oktobra izskaņā, viņa iesaka jaunajiem un vārīgākajiem stādiem pa virsu uzbērt pusspaini kūdras. Tiesa, to jādara vien tad, kad ir auksts laiks (temperatūra ir mīnusos).

Kāds ir vēlamais attālums ir starp peonijām?

Kā stāsta audzētāja, ideālais attālums starp peonijām ir metrs. Tomēr viņa parasti skatās pēc auga lieluma, proti, ja peonija ir zema auguma, tad attālums starp augiem svārstās no 60 līdz 80 centimetriem. Ja šķiet, ka dobe izskatās skraja, viņa iesaka starp peonijām iestādīt kādas pavasara puķes, piemēram, krokusus vai cīrulīšus.

Vai pēc iestādīšanas augu vajag aplaistīt?

"Ja lietus nelīst un ir sauss laiks, var aplaistīt. Ja tas līst, speciāli nelaista," padomos dalās audzētāja. Kā stāsta audzētāja, nereti laistīšanas laikā zeme mēdz sasēsties. Ja tā notiek, peonija jāpiepaceļ uz augšu, jo, ja tā ir pārāk dziļu iestādīta vai arī netīšām iegrimusi, pastāv liela iespēja, ka augs neziedēs. Viņa arī pēc auga iestādīšanas iesaka ar rokām "papliķēt" pa zemi, lai to nedaudz pieblietētu, bet viņa neiesaka zemi pieblietēt ar zābaku, jo šādi var nolauzt peonijas asniņus.

Jaunos stādiņus/saknītes uz ziemu vajag ar kaut ko piesegt?

Audzētāja sarunā ar "Tavs Dārzs" atzīst, ka jaunos stādiņus vai saknītes var uz ziemu piesegt ar kūdru, bet to dara vien tad, kad ir mīnusi un nav sniega segas. Pašlaik peonijas nevajag segt, jo tās izsutīs, turklāt arī laika prognozēs sola siltāku laiku. "Ja uzsnigs sniegs kādi 10 līdz 15 centimetri, pietiks ar balto segu, bet pie mums tā parasti nav, ka sniegs ilgi pieturās. Es visiem "amerikāņiem" [aut. – peonijām no ASV] kaisu kūdru," stāsta audzētāja.

Savukārt rakstā zemāk vari aplūkot vēl citus speciālistu ieteikumus par veicamajiem darbiņiem peoniju dobēs rudenī! Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!