Foto: Shutterstock

Ja lielākajā daļā Latvijas dārzu rotājas ar rožu krūmiem, tulpju dobēm un peonijām, dzelteno pulkstenīti (Campanula thyrsoides) var ieraudzīt vien retajās sētās. Ar neparasto un noslēpumaino augu portāla "Tavs Dārzs" iepazīstina audzētāja Gunta Karitone no Jaunraunas.

Kā skaidro Karitone, pulkstenīte piesaista uzmanību ar savu interesanto izskatu. Tā ir viena no vairāk nekā 300 pulkstenīšu sugām. Tā ir unikāla, jo ir vienīgā Campanula suga Eiropā, kas zied ar dzelteniem vai krēmbaltiem ziediem.

Galvenokārt šis augs sastopams Vācijas, Francijas, Itālijas, Balkānu kalnu daļās, kur aug sausās, kaļķainās augsnēs. Pulkstenīte piesaista uzmanību gan ar savu krāsu, gan īpatnējo augumu. Pirmajā gadā tā veido tikai šauru, lancetveidīgu lapu rozeti, savukārt nākamajā gadā veido milzīgu ziedu piramīdu, kas sastāv no atsevišķiem, apmēram 200, ziediem, sasniedzot 50-100 centimetru augstumu.

Foto: Gunta Karitone

Pulkstenītei ziedot ilgāk, no galvenā ziedu kopuma parādās skaisti, jauni atzari, taču tik bagātīgas ziedu vāles vairs neveido, skaidro audzētāja. Ziedēšanas laiks ir samērā ilgs – no jūnija līdz augusta vidum. Pieņemts uzskatīt, ka augs ir divgadīgs vai īsmūžīgs, taču ir pierādījumi tam, ka tas aug pat 8-10 gadus, stāsta Karitone.

No savas pieredzes audzētāja uzsver dzeltenās pulkstenītes mazprasīgumu un vērš uzmanību neierastajai augšanas formai un izskatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!