Foto: Shutterstock
Senču ticējumi dārza darbos allaž bijuši lielā cieņā, ne velti tos aktīvi kultivē arī dārznieki mūsdienās. 8. maijā – Staņislava dienā – pēc senču ticējumiem dārzā ir jāstāda sīpoli.

Arī laikraksts "Latgales Laiks" uzsver, ka tieši 8. maijs ir īstā diena, lai dārzā pēc senču ticējumiem iestādītu sīpolus. Turklāt laikraksts arī dalījies stādīšanas gudrībās, lai sīpoli izaugtu brangi un pēc novākšanas labāk uzglabātos.

  • Savukārt šajā rakstā lasi, kāpēc sīpolus var saukt par maģiskiem augiem, bet šeit gūsi gudrības par to, kā izraudzīties sīpolu stādīšanas vietu pavasarī.

Kā skaidro "Latgales Laiks", visiecienītākie sīpoli mūsdienās dārzos ir tieši sīksīpoliņi. Lai gan šķiet, ka sīpoliem nekas neskādē – tā nebūt nav. Tie var inficēties ar sīpolmušu, tāpēc, lai tos pasargātu no sīpolmušas uzbrukuma un veicinātu arī sīpolu labāku augšanu, tos nepieciešams pirms stādīšanas uz diennakti iemērkt siltā ūdenī, bet pēc tam aptuveni 15 minūtes iemērkt kālija permanganāta šķīdumā (2 grami uz 10 litriem ūdens).

Laikraksts atgādina, ka sīpolus stāda 8 līdz 10 centimetru atstatumā vadziņās, ievērojot 15 centimetru atstatumu starp vadziņām. Savukārt virsū jāuzber 2 centimetru plāna substrāta kārta. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka sīksīpoli regulāri jālaista un jāravē.

Augšanas sākumā sīpolus iesaka piebarot ar kālija sāli (10 līdz 15 grami) un ar superfosfātu (15 līdz 20 grami) uz vienu kvadrātmetru. Pēc tam nepieciešams sīpolu vagas aplaistīt. Tāpat "Latgales Laiks" dalās arī ar citiem vērtīgiem padomiem sīpolu audzēšanā, piemēram, ravēšanas laikā jāraugās, lai sīpoli netiktu aprakti. Savukārt tad, kad sīpols jau būs noformējies un laksti sāks dzeltēt, ieteicams no sīpoliem nedaudz atraust augsni, lai sīpoli labāk nogatavotos un uzglabātos.

Par šīs īpašās dienas nozīmi un senču ticējumiem savā blogā raksta arī laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas. "Ja Staņislava dienā uz celiņiem izdzīti slieku čuguriņi, "zeme aug" – klāt īstais sējas laiks," raksta laika vērotājs. "Ja šajā dienā spilgta, izliekta varavīksne, jāvēro, kura krāsa pārsvarā. Ja dzeltenā – būs laba miežu raža, ja zaļā – būs laba kviešu raža." Savukārt 9. maijā, kad ir Niklāvi jeb Ījābi, Bukšs vēsta, ka arī var stādīt sīpolus, kartupeļus, pupas un sēt zirņus. "Ja vēss, mākoņains, būs laba raža," raksta laika zīmju vērotājs.

Šajā rakstā vari izlasīt laika vērotāja ieteikumus par labākajiem sējas laikiem šopavasar.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to audzēšanu vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!