Foto: Shutterstock
Lieli ķirbji rudenī ir īsts dārzkopju lepnums, bet visa pamatā ir pareiza to lološana, sākot jau ar dēstu audzēšanu. Šoreiz ar dārzeņu šķirņu kolekcionāra palīdzību skaidrojam, kā audzēt ķirbju dēstus.

"Tavs Dārzs" padomu par ķirbju dēstu lološanu vaicāja dārzeņu šķirņu kolekcionāram Vidvudam Gruzdiņam. Kā atgādina kolekcionārs, ķirbji laukā mēdz ļoti "saziedēties", tāpēc reizēm ir grūti prognozēt, kas laukā izaugs. Ja vien neveic īpašu apputeksnēšanu – ķirbji nesaglabās šķirnes īpašības. Kā stāsta Gruzdiņš, audzētāji, kas speciāli ķirbjus audzē sēklām, paši apputeksnē ķirbjus, bet pēc tam uzliek ziedam virsū maisiņu, lai bites netiek klāt. "Tad varēsim būt droši, ka būs īstā šķirne," uzsver kolekcionārs.

Kad jāsēj ķirbjus dēstiem?

"Ap 5. maiju, bet es parasti nevados pēc kaut kādiem kalendāriem. Jāņem vērā, ka dēsts aug aptuveni vienu mēnesi.

Kāda augsne dēstiem būs piemērotākā?

Vieglāk ir ar kūdru, jo rupjāka, jo labāk, bet ķirbjiem der arī universālā augsne. Var arī izmantot kompostu, kas ķirbjiem ļoti patīk. Tādā viņi jūtas vienkārši ideāli.

Kas jāņem vērā dēstu audzēšanā?

Podam jābūt samērā lielam – vismaz litram. Ja mazos podiņos audzēs, tad saknes savīsies tādā kā mudžeklī. Ķirbim saknes nedrīkst taisnot, jo tas aizies bojā.

Tomātiem nepatīk, ja tiem uz lapām lej virsū ūdeni, betkā ir ar ķirbjiem?

Ķirbim neskādē, ja lej virsū. Ja ķirbis ir iestādīts kūdrā, tad var neliet pašā podā ūdeni, bet šos podus var salikt kastē, kas piepildīta ar ūdeni. Kūdra pati paņems sev vajadzīgo ūdens daudzumu.

Kāda temperatūra telpās jānodrošina, audzējot ķirbju dēstus?

Ideālā variantā tie dienā būtu +25 grādi pēc Celsija, bet naktī vismaz +18 grādi pēc Celsija, protams, ja vien tas ir iespējams. Ķirbjus var turēt verandā vai istabā – kaut vai uz palodzes.

Kad dēstus var izstādīt pastāvīgā vietā?

Tie jāizstāda laikā, kad vairs nebūs salnas, proti, jūnijā. Lai gan jāņem vērā, ka arī jūnijā reizēm ir salnas, tāpēc noteikti jāseko līdzi laika prognozei.

Cik tālu stādīt vienu no otra?

Tas ir atkarīgs no ķirbju šķirnes, jo ir ķirbji, kurus var stādīt 30 centimetru attālumā vienu no otra, bet ir tādi, kurus jāstāda metru un pat tālāk, piemēram, ķirbju šķirne 'Kavbūzis' aizņem ļoti lielu platību, savukārt tā sauktie krūmu ķirbji jāstāda 60 līdz 70 centimetru attālumā.

Ķirbjus var audzēt arī uz komposta kaudzēm?

Komposta kaudzes maliņā ķirbis arī augs labi. Ja ir iegādāta ķirbju šķirne, kas veido ļoti garas stīgas, šos ķirbjus var stādīt pie koka vai žoga – ļoti skaisti vīsies un stīgos augšā."

Ja arī jums ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai to kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!