Foto: Shutterstock
Stādīšanas darbi jau rit pilnā sparā, tāpēc pienācis laiks padomāt, kādi augi šosezon rotās tavu dārzu. Ja esi nolēmis dārza ainavu papildināt ar kaut ko neparastāku un jauniem akcentiem, tad krāšņie eksotiskie augi būs kā radīti šim lēmumam. Iepazīsties ar pieciem eksotiskiem, Latvijā pieejamiem augiem, ko vari ieviest savā dārzā jau šajā sezonā.

Liellapu pīpjukoks

Liellapu pīpjukoks (Aristolochia macrophylla) ir izturīgs, neticami spēcīgi augošs vīteņaugs, kura izcelsmes vieta ir ASV dienvidaustrumi, taču nu tad pieejams arī Latvijā. Krāšņais augs ar īpatnējiem, eksotiska izskata ziediem zied no vēla pavasara līdz pat rudenim. Tā gaiši zaļās sirds veida lapas lieliski rotās mūri, pergolu vai režģi. Ja šo ātraudzīgo vīteņaugu iestādīsi siltā vietā, tas briedinās 10–12 cm garus augļus – nokarenas pogaļas, kas atgādina gurķus. Augs labi pielāgojas augšanas apstākļiem un vietai, kur tas iestādīts, tāpēc nebūs problēmas ar apkopi.

Sarkanās kaķastes

Sarkanās kaķastes (Acalypha hispida) ir īpatnējs nokarenais augs ar izteiksmīgiem, gareniem ziediem, kas var būt 10–12 cm gari. Eksotiskā auga ziedi nedaudz atgādina kaķu astes, tāpēc arī augam piemīt tāds nosaukums. Pēc auga ziedēšanas vasarā, āra apstākļos var turpināt to audzēt kā telpaugu. Sarkanai kaķastei piemēroti apstākļi būs saulainā vai pusēnainā vietā.

TomTato

Selekcijas rezultātā ir izdevies iegūt kaut ko ļoti neparastu – augu, kas ražo gan ķiršu tomātus, gan kartupeļus! Šo neparasto augu atradīsi pēc nosaukuma TomTato, un mums pa prieku tas ir viegli audzējams augs, no kura var novākt gan saldus ķiršu tomātus, gan brīnišķīgus kartupeļus. Ķiršu tomātus var pievienot salātiem un siltajiem ēdieniem, bet kartupeļus var vārīt, cept vai gatavot kraukšķīgus čipsus. Ja augs audzis optimālos apstākļos, no tā var iegūt divu kilogramu kartupeļu un 500 ķiršu tomātu ražu. TomTato ir piemērots audzēšanai dārza augsnē, bet to var stādīt arī puķu podā uz terases vai uz balkona. Vislabāko ražu iegūsi, ja TomTato audzēsi siltumnīcā vai ziemas dārzā, jo tomātiem patīk siltums.

Ģimenes ābele

Ja arī tavā ģimenē noris diskusijas par to, kuras ābeles raža ir visgardākā, tad jums noteikti vērts iestādīt šo ģimenes ābeli, jo uz viena stumbra iegūstami trīs šķirņu āboli. No šīs ābeles varēs noplūkt sarkanus ''Jonagored'', dzeltenīgi zaļus ''Golden Delicious'' un sarkanīgi dzeltenus ''Elstar'' ābolus. Lai cik tas neticami izklausītos, katrai šķirnei ir atšķirīga garša un arī izskats, tāpēc šo augu noteikti var ierindo pie eksotisko augu saraksta. Ābele labi augs auglīgā dārza augsnē, bet liesu dārza augsni vari uzlabot, piejaucot tai kompostu un universālo mēslojumu. Izvēlies augļu kokam augšanas vietu pilnā saules apgaismojumā, lai āboli būtu sulīgi un kraukšķīgi.

Ģimenes augļu koks

Arī plūmju koku selekcija attīstās un nu ir pieejami arī divi dažādi augļi uz viena koka stumbra. Aprikozes un plūmes uz viena koka stumbra vairs nav nekas neiespējams. Latvijā pieejams augs, kura raža sniegs aprikozes ''Gold Riche'' šķirni un plūmes no šķirnes ''Opal'' (Prunus armeniaca + Prunus domestica). Šis augļkoks izskatās ļoti eksotiski, jo vienā pusē aug aprikozes, bet otrā plūmes, turklāt augļi izaug ļoti sulīgi, ko var baudīt septembrī un oktobrī. Augļus ražot sāk divus gadus pēc iestādīšanas. Aprikoze nav salcietīga, tāpēc to ieteicams audzēt ziemas dārzā, bet tikpat labi tas augs arī puķu podā, jo tas aizņem maz vietas. Audzējot šo augļu koku puķu podā, var izveidot nelielu augļu dārzu arī uz balkona vai terases, kur ir saulaina vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!