Foto: Shutterstock
Jau tūliņ klāt augusts, bet siltumnīcā neviena sarkana tomātiņa! Šādu sūdzēšanos var lasīt daudzās dārzkopju domubiedru grupās, jo tomātu nesārtošanās kļuvusi par lielu sāpi. Kā tomātiem likt sārtoties?

Sena tautas gudrība vēsta, ka siltumnīcā jāstaigā sarkanā apakšveļā vai tajā jāizkar sarkans audums. Tā, piemēram, domubiedru grupās var lasīt vēl šādus ieteikumus – siltumnīcā jāliek sarkani spaiņi, jāizliek banānu mizas, jāizkarina sarkana lupata, tomāti jālaista ar banānu mizu ūdeni, jāatstāj viens sārtais tomāts, lai pārējie redz, ka viņiem arī jāgatavojas utt. Kā ir patiesībā? To vaicājām pieredzes bagātajiem tomātu kolekcionāriem.

"Pamatā jābūt pacietīgiem, bet ir paņēmieni, kā var pastimulēt tomātu sārtošanos," sarunā ar portālu "Māja&Dārzs" stāsta tomātu kolekcionārs Jānis Andersons. Viņš iesaka vairākus veidus, kā tomātu sārtošanos var pastimulēt, piemēram, var virs attiecīgā ķekara noņemt lapas, tad vēl var neplūkt uzreiz nost pirmo sārto tomātu, jo tas, kā norāda kolekcionārs, palīdzēs pārējiem gatavoties. "Stādu var aplaistīt ar joda šķīdumu. Viena aptiekā nopērkamā pudelīte jāsalej 10 litros ūdens. Katru stādu salaista ar 10 litriem ūdens, tas vienam stādam nebūs par daudz! Bet tas jādara pie nosacījuma, ja stāds ir nobriedis," padomos dalās Andersons. Tomātu kolekcionārs arī novērojis, ka šogad tomātiem augšana un nobriešana ir lēnāka, bet tas ir karstā laika dēļ."

Kā atklāj tomātu kolekcionāre Natālija Zeltiņa, savulaik viņa veikalā iegādājusies sarkanas A4 formāta lapas, izkārusi tās siltumnīcā, lai tomāti ātrāk gatavotos. "Tas neko nedeva, pilnīgs mīts! Nekāda efekta nebija!" atzīst Zeltiņa. Viņa aicina visus būt pacietīgiem, gan tomāti sārtosies! "Jūlijs ir jau pusē, tagad sārtoties varētu agrās tomātu šķirnes. Ņemiet arī vērā, ka tomātu sārtošanās atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, kādas šķirnes esam izvēlējušies, kad mēs tos iesējām?" tā kolekcionāre.

Lūk, viņas ieteikumi, kā pasteidzināt tomātu sārtošanos:

  • tomātus var atlapot, noņemt lapiņas, kas ir priekšā zaļajiem tomātiem (kolekcionāre gan pati tā nedara);
  • neraujam nost pirmo sarkano tomātu, jo arī pārējie sarosīsies;
  • siltumnīcā var ielikt ābolus vai banānus (to mizas), jo šie augļi izdala etilēnu. Tā ir gāze, kas veicinās augļu nogatavošanos (ne velti rudens izskaņā tomātus novāc, liek traukā tiem klāt ābolus vai banānus);
  • tomāti mazāk jālaista;
  • stādu var piepacelt, bet tas jādara tikai augusta beigās! "Tie sāks sārtoties! Ja nāk rudens, bet tomāti nesārtojas, tad tie jāpaceļ. Viņam būs stimuls sārtoties," paskaidro Natālija.

Kāds ir tavs knifiņš, lai tomāti paliktu sarkani? Padalies ar to komentāru sadaļā!

Savukārt raksta turpinājumā sarūpējām citus noderīgus rakstus par tomātiem! Gan par to ķibelēm, piemēram, plaisāšanu un lapu deformēšanos, gan arī mēslošanu utt. Ja tev ir kāds īpašs jautājums par tomātiem, tad raksti to e-pastā: maja@delfi.lv .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!