Foto: Shutterstock

Rudens iestāšanās mūs pārsteigusi tik nesagatavoti, ka pat tomāti nepaspēja vēl līdz galam nogatavoties, tāpēc tiem, kas tos audzējuši paši, noteikti ir kāds groziņš vēl zaļu tomātu. Lai arī tie vēl nav nogatavojušies, tos var glabāt iekštelpās, un visai drīz tie iesārtosies un būs tikpat gardi kā tikko noplūkti. Padomos par to, kā labāk glabāt nenogatavojušos tomātus, dalās čaklās foruma Calis.lv dalībnieces.

Viens no vērtīgākajiem padomiem, ko derētu atcerēties katram, kurš gatavojas glabāt tomātus vēlākai apēšanai – nelikt tos ledusskapī! Aukstums nudien nav tas, kas tomātiem vajadzīgs, lai nogatavotos. Patiesībā ledusskapī tomātus vispār nav ieteicams uzglabāt, jo tad tie zaudē savu garšu, kā arī izdala gāzi – etilēnu, kas tos padara lietošanai nederīgus.

Kāda foruma dalībniece pēc savas pieredzes stāsta, ka vislabāk zaļos tomātus salikt vienā kastē un daļēji nogatavojušos tomātus atsevišķā kastē, un abas glabāt tumšā vietā. Vēlams apsegt kastes ar avīzi, jo šādā veidā tomāti ne tikai nogatavosies, bet arī saglabāsies ilgāku laiku. Un tieši kastes būs vispateicīgākās, jo grozos, plastmasas kastēs un bundžās tomāti saspiedīsies.

Izkārtojot tomātus pa kastēm, svarīgi tos nelikt vienu virs otra, pretējā gadījumā tie paliks mīksti un ātri sabojāsies, tāpēc gan zaļos, gan daļēji nogatavojušos jāliek vienā kārtā, vislabāk – tā, ka tie nesaskaras.

Kāda foruma aktīviste stāsta, ka tomāti itin labi nogatavosies arī tad, ja kastes pirmajā kārtā liks zaļākos tomātus, tad avīzes slāni un pa virsu vidēji gatavos tomātus. Ja ir arī tomāti, kas būs gatavi pēc pāris dienām, tad varot likt arī trešo kārtu virs avīzes sloksnēm.

Interesanti, ka, lai zaļie tomāti nogatavotos, tiem nav nepieciešama saule, kā tas varētu šķist. Tieši pretēji – tiem jānodrošina tumša vieta, kur nav saules gaismas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!