Daudzviet Latvijā šajās dienās sākusies agro kartupeļu ražas vākšana. Raža šogad ir nedaudz mazāka nekā pērn, jo vēlais pavasaris aizkavēja stādīšanas laiku, turklāt kartupeļu bumbuļu veidošanās laikā bija maz nokrišņu, kā rezultātā bumbuļi ir nedaudz mazāki kā ierasts, stāsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti.

Neraugoties uz to, kartupeļu statistiskā raža šogad varētu būt pērnā gada līmenī - vidēji 18 tonnas kartupeļu no hektāra, liecina LLKC ekspertu veiktās provizoriskās prognozes.

"Šobrīd ir kartupeļu ziedēšanas laiks, un no tā, vai stādījumi saņems pietiekami daudz mitruma, atkarīgs bumbuļu augšanas process. Šobrīd LLKC speciālistu apsekotie kartupeļu stādījumi izskatās labi. Saimniecībās, kur ar kartupeļu audzēšanu nodarbojas profesionāli, ievēro agrotehniku un lieto augu aizsardzības līdzekļus, nav arī būtisku problēmu ar slimībām un kaitēkļiem. Vidējā raža šādās saimniecībās šobrīd tiek prognozēta ap 40 t/ha," stāsta LLKC augkopības nodaļas speciāliste Laura Ludevika.

Kartupeļu lapgrauzis jeb Kolorādo vabole patlaban vairāk kaitē piemājas saimniecību stādījumiem, kā arī kartupeļu laukiem bioloģiskajās saimniecībās, kur pastāv ierobežotas kaitēkļu apkarošanas iespējas. Universālas un labas receptes, kā ierobežot vaboļu izplatību, nav. Mazākās lauku platībās kolorādo vaboles iespējams nolasīt ar rokām, tomēr plašākos laukos tomēr jāķeras pie ķīmiskajiem preparātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!