Foto: iStock
Gatavojoties jaunajai dārza sezonai, janvāris un februāris ir īstais laiks, lai pasūtītu puķu un dārzeņu sēklas, izstudējot jaunāko sēklu piedāvājumu un izplānotu, ko sēt un stādīt šogad. Kas jāzina, lai veiksmīgi pasūtītu sēklas internetā?

Pasūtot puķu un dārzeņu sēklas internetā, vispirms ir skaidri jāformulē, ko tieši vēlies atrast. Klīstot pa tīmekli, dāsnajā piedāvājumā var apmaldīties, pazaudējot laika sajūtu. Ļoti svarīgi jau iepriekš izprast, ko patiešām vēlaties iegādāties un kas ir nepieciešams, savā jaunākajā numurā iesaka žurnāls "Ievas Dārzs".

Kad nolemts, ko vēlies pasūtīt, interneta veikala katalogā rūpīgi iepazīsties ar noskatītā auga aprakstu. Tiesa, pērkot profesionālās sēklas, nereti nekādi apraksti un padomi par augu nebūs atrodami, jo pārdevēji uzskata, ka profesionāļi paši labi zina, kas un kā jādara.

Dažādi sēklu ražotāji mēdz norādīt atšķirīgu informāciju par paciņu - vieni norāda sēklu skaitu, citi - svaru. Tādēļ dažkārt ir sarežģīti salīdzināt cenas, lai izvēlētos izdevīgāko piedāvājumu, jo ne vienmēr ir skaidrs, cik sver konkrētā auga sēklas. Nereti pat viena auga dažādām šķirnēm sēklas svara ziņā ļoti atšķiras, žurnālam stāsta dārzniee Līga Hauka. Tāpat jārēķinās, ka, iegādājoties profesionālās sēklas, jāpērk lielais iepakojums. Ir sēklas, kas savu dīgtspēju saglabā ļoti ilgi, piemēram, gurķi. Šīs sēklas var droši pasūtīt arī domājot par nākamajām sezonām. Cits risinājums - kooperēties ar kaimiņiem vai paziņām un dalīties ar iegādātajām sēklām.

Iegādājoties sēklas, īpaši jāpiedomā pie tā, ka lētāks ne vienmēr ir labāks. Var gadīties, ka, izvēloties lētāko, nekāda ietaupījuma nebūs, drīzāk otrādi, jo dārgākām sēklām bieži vien ir labāka dīgtspēja, bagātāka raža un izteiksmīgāka dekorativitāte, atgādina žurnāls.

Svarīgs faktors ir piegādes laiks. Ja augs stādiem jāsēj vēl ziemas beigās, pārliecinies, ka to nesaņemsi pārāk vēlu. Lielākoties no Latvijas interneta veikaliem sēklas jāgaida 10 darba dienas, bet specifisku un retu augu sēklas no ārzemēm var ceļot līdz pat diviem mēnešiem, tādēļ tās jāpasūta jau laicīgi.

Gluži tāpat kā jebkurai citai lietai, ko iegādājamies internetā, arī, pērkot sēklas, jāatceras par piegādes izmaksām. Pirms apstiprināt pirkumu, izpēti, cik maksā piegāde. Iespējams, ka daudz izdevīgāk būs aizbraukt uz veikalu un preci nopirkt uz vietas, jo sēklu piegāde parasti notiek ar kurjerpasta palīdzību. Lai gan sēklas nav smagas, tomēr ar dažu eiro piemaksu jārēķinās.

"Ja vajadzīgas vien dažas vienkāršu sēklu paciņas mazdārziņam, man šķiet, ka cenu atšķirības patiesībā ir nelielas - vai nu iepērcies internetā, vai lielveikalā, vai sava ciema veikalā, vai pasta nodaļā. Patiesi izdevīgi pirkt internetā vai pasūtīt no katalogiem ir tad, ja vajadzīgas lielākas partijas vai profesionālās sēklas," savā pieredzē "Ievas Dārzā" dalās dārzniece Lāsma Riekstiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!