Foto: Shutterstock
Ja nav iespēja izpausties ar dārzeņu audzēšanu dārzā, nevajadzētu izslēgt variantu vitamīnu ražu audzēt uz palodzes, jo arī šeit stādi visai labi iejutīsies. Ja meklē piemērotāko šķirni gurķu mazdārziņam uz palodzes un padomus audzēšanai, šeit atradīsi atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, ko sniedz dārzkope Ilze Čerņevska.

Šķirnes

'Wilma' F1 – sēj aprīlī, maija sākumā, dēstus izstāda jūnija sākumā. Izturīga šķirne pret slimībām, turklāt gurķi nebūs rūgti.
'Mirabelle' F1 – vidēji agrīns pašauglīgs hibrīds, ražu var novākt jau 48-50 dienas pēc sadīgšanas.
'Libelle' F1 – vidēji agrīna šķirne, kas ražo 55-60 dienas pēc sadīgšanas.
'Garlinde' F1 – īsaugļu šķirne ar gludiem, tumšzaļiem augļiem.
'Saladin' F1 – augstražīga garšaugļu šķirne ar slaidiem augļiem.
'Majestosa' F1 – šķirnei raksturīgi 10-12 centimetrus gari augļi.

Augsnes sagatavošana

Viens no pamatnosacījumiem, lai sagaidītu varenu gurķu ražu, ir augsnes sagatavošana. Nevajadzētu steigt pēc augsnes sakņu dārzā vai pat mežā, jo šādos gadījumos zeme var būt inficēta ar kādu slimību vai ar kaitēkļiem. Turklāt šāda augsne pēc laistīšanas sablīvēsies un barības vielas izskalosies, tāpēc ar lauka vai dārza zemi vien nebūs gana. Ja plāno audzēt gurķus uz palodzes, izvēlies veikalā speciālo augsnes maisījumu, taču var arī jaukt uz pusēm šo augsni ar paņemto no dārza. Tāpat var droši pievienot minerālmēslu piedevas. Porainākas augsnes iegūšanai var pievienot kūdru vai kompostu.

Kas jāzina par gurķu audzēšanu?

Pirms izvēlies iecienītāko šķirni, zini, ka optimālā temperatūra gurķu augšanai ir 24-25 oC, arī augsnes temperatūrai jābūt salīdzinoši siltai – 22-25 oC, savukārt laistīšanā jāievēro, ka nevajadzētu izmantot vēsāku ūdeni vai barības šķīdumu par 24-26 oC. Vienmēr uzmani, lai logi būtu aizvērti, šajā ziņā gurķi ir ļoti cimperlīgi – caurvējš ir ļoti nevēlams. Uz vienas palodzes nevajadzētu izlikt vairāk kā 4-5 stādus, turklāt līdzās tiem nedrīkst būt citi augi, kas aizēnotu stādus.

Tā kā gurķi ir garās dienas augi, lielākā daļa šķirnes labāk augs, ja tiks nodrošinātas ar intensīvu apgaismojumu – 12 stundām diennaktī.

Sekmīgai augšanai vajadzīga arī auglīga augsne. Gurķiem nepatiks augsta sāļu koncentrācija un skāba augsne, taču organiskais mēslojums un paaugstināts ogļskābās gāzes saturs augsnē un gaisā gan tikai labvēlīgi ietekmēs stādus. Augsnes maisījumu vari pagatavot pats – vienādās proporcijās ņem kūdru, velēnu trūdzemi un organiskos mēslus. Pievieno četras ēdamkarotes zāģu skaidas, ēdamkaroti komplekso minerālmēslojumu un rūpīgi samaisi. Traukā, kur sēsi gurķus, apakšā jāieklāj šķembu vai keramzīta gabaliņu kārta, jābūt arī atverei liekā ūdens novadīšanai, citādi saknes drīzi var sapūt.

Kas attiecas uz trauka izvēli gurķu audzēšanai uz palodzes, derēs nelieli podiņi vai plastmasas glāzītes sākumā, bet vēlāk pārstādi lielākos podos.

Gurķu audzēšanā svarīgākie aspekti ir apgaismojums, laistīšana, gaisa temperatūra un augu barošana. Izvēlies pēc iespējas apgaismotāku palodzi vai papildu izmanto dienasgaismas lampas ar jaudu 150-200 vati. Lai pastiprinātu apgaismojumu, aiz augiem var izlikt kartona loksnes, kas aptītas ar foliju, tādā veidā gaisma atstarosies.

Lai arī gurķi nemīl caurvēju, siltās dienās gaisam jābūt vēdinātam, un stādiem nepatiks pārlieku augsta temperatūra.

No sēšanas līdz ražai

Sējot gurķus, mazajos trauciņos iepildi augsni, aplej ar siltu ūdeni, un tad katrā traukā iesēj ne vairāk kā 2-3 sēkliņas. Svarīgi arī sēklas pirms tam izmērcēt siltā ūdenī un nedaudz padiedzēt.

Pēc tam podiņus noliec siltākā vietā, un tikai tad, kad jau parādījušies dīgsti, traukus var likt uz palodzes. Kad augam izaugušas 3-4 īstās lapiņas, pārstādi to lielākā podā ar ietilpību 7-10 litri. Lai augs stabilāk augtu, viducī iespraud mietiņu. Gurķi sāk ziedēt, kad izaugušas piecas lapiņas, taču jāzina, ka pirmos ziedus nedrīkst atstāt, citādi augšana var apstāties.

No pirmajām lapu žāklēm noteikti jāizņem visi pumpuri, kamēr ziedi vēl nav atvērušies, bet nākamo piecu lapu žāklēs atstāj ziedpumpurus, izņemot vien sānvasas.

Foto: Shutterstock

Ņem vērā – stādi regulāri jālaista ar siltu, nostāvējušos ūdeni! Saulainās dienās laistīt vajadzētu katru dienu. Mitrināt vajadzētu arī auga lapas, tikai ar tumšā laikā lapām jābūt nožuvušām.

Kas attiecas uz mēslošanu, gurķi jāpiebaro ar komplekso mēslojumu ik pēc 10 dienām. Ik pa laikam podā jāpapildina arī augsne.

Izaugušo, sulīgo gurķu ražu jānovāc, nogriežot ar asu nazi, nekādā gadījumā neplēs augli no kātiņa! Starp citu, jo biežāk novāksi gurķu ražu, jo tā būs bagātīgāka. Ja gatavie gurķi ilgi stāvēs nenovākti, tas augu tikai novājinās.

Vairāk par gurķu un citu augu, garšaugu audzēšanu uz palodzes lasi grāmatā ''Mazdārziņš uz palodzes'' (Izdevniecība Avots).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!