Foto: PantherMedia/Scanpix
Parastais cilvēks, lūkojoties uz olu, domā - "O! Omlete!", savukārt dārznieks uzreiz apsver domu, kā izmantot čaumalu pēc tam, kad ola būs apēsta.

Delfi Māja un dārzs piedāvā piecus variantus, kā izmantot olu čaumalas savā dārzā.

1. Audzējot stādus, zem augsnes substrāta ieber sasmalcinātas olu čaumalas. Atsevišķi dārzeņi, piemēram, tomāti, paprika un baklažāni, bieži vien cieš no kalcija trūkuma izraisītas ziedu puves. Lai arī visbiežāk pie tā vainojama nepareiza laistīšana, tomēr jānodrošinās, ka augiem pietiek kalcija. Olu čaumalām sairstot, augsne bagātinās ar kalciju.

2. Olu čaumalas var izmantot arī kā mazus podiņus diedzēšanai. Kad asns no sēklas ir izaudzis pietiekami liels, ar visu "podiņu" iestādi to dārzā.

3. Sasmalcinātas olu čaumalas ir labs veids, kā atbaidīt gliemjus. Lai arī gliemeži nav paši trakākie dārza kaitēkļi, tomēr mitrā laikā tos nav patīkami sastapt salīdušus starp salātu lapām un citiem augiem. Vienkāršs līdzeklis, kā ierobežot gliemjus - dobju malās sabērt smalcinātas olu čaumalas. Mīkstmiešiem nepatīk asumi, tādēļ cietās čaumalas kalpos kā savdabīga "sētiņa". Turklāt, sairstot čaumalām, zeme bagātināsies ar kalciju, barojot arī dobē sastādītos augus.

4. Ja neaudzē tomātu stādus un necīnies ar gliemežiem, olu čaumalas ber kompostā, tādējādi ar minerālvielām bagātinot substrātu.

5. Ja tavā dārzā ir putnu barotava, olu čaumalas nepieciešamas arī tur! Sīki sasmalcini čaumalas un pievieno tās putnu cienastam - sēkliņu maisījumam. Putnu mātītēm, kas nesen izdējušas olas vai vēl gatavojas šim svarīgajam procesam, ir nepieciešams papildu kalcija avots un viņas noteikti novērtēs tavas rūpes!

Svarīgi atcerēties! Nav nozīmes, kādam mērķim dārzā plāno izmantot olu čaumalas, galvenais tās pirms lietošanas rūpīgi noskalot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!