Foto: Privātais arhīvs
"Šādi plankumi metas kociņam no augšpuses," stāsta Monta, kuras bumbieri lēnām pārņēmuši brūngani plankumi, kas lapu sačokuro, bet tā vēlāk nobirst. "Tavs Dārzs" ar ekspertes palīdzību skaidro, kas kaiš augļu kokam.

"Tavs Dārzs" konsultē Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu aizsardzības departamenta vecākā referente Evelīna Freimane.

"Pēc bildes izskatās, ka bumbieros varētu būt savairojušās ērces – gan bumbieru lapu pangērces (Eriophyes pyri), gan parastā tīklērces (Tetranychus urticae)," pieļauj VAAD speciāliste. "Kura ērce ir galvenā vaininiece, grūti pateikt, ņemot vērā, ka ērces ar neapbruņotu aci pamanīt nevar, pieaugušas ērces ir līdz 0,3 milimetri lielas."

Viņa skaidro, ka pangērces uz lapām atstāj nelielus izaugumus – pangas, kas sākumā iekrāsojas dzeltenas, bet vēlāk paliek melnas, bet tīklērces lapas apakšpusē veido nelielu tīklojumu.

  • Šajā rakstā vari izlasīt informāciju par izplatītākajām bumbieru slimībām, kā arī to, kas jāievēro, lai augļu koki mazāk slimotu.

Bumbieru lapu pangērce

Pēc Freimanes teiktā, bumbieru lapu pangērce masveidā savairojas periodiski. "Šogad laikapstākļi to attīstībai bijuši labvēlīgi, bet ērču savairošanos ietekmē ne tikai laikapstākļi," atzīmē VAAD speciāliste. To ietekmē arī dabisko ienaidnieku populācija, koka kopējais veselības stāvoklis, barības elementu nodrošinājums un pietiekošs mitruma daudzums.

Gadā attīstās divas, retāk trīs, paaudzes, kaitīgas ir gan pieaugušas ērces, gan to kāpuri, brīdina speciāliste. Pieaugušas pangērču mātītes ziemo bumbieru pumpuros un uz dzinumiem, kuri var deformēties. Pavasarī plaukstot pumpuriem, ērces kļūst aktīvākas un pārvietojas uz lapām. "Bojāti tiek lapu audi, kā rezultātā veidojas pangas," piebilst Freimane, "vēlāk pangas sažūst, nobrūnē un ērces pāriet uz jaunām lapām."

Lai samazinātu pangērču skaitu, VAAD speciāliste iesaka dārzā izmantot plēsīgās ērces (Typhlodormus sp.), kā arī invāzijas sākumā savākt un iznīcināt bojātās lapas. "Kamēr pangērču skaits nav pārāk liels, koks labi panes ērču klātbūtni, bet spēcīgas invāzijas gadījumā lapas nobrūnē un priekšlaicīgi nobirst, samazinās raža un koks tiek novājināts," skaidro Freimane.

Parastā tīklērce

"Parastās tīklērces ir polifāgs kaitēklis, kas sastopams visā pasaulē, īpaši kaitīgas tīklērces ir siltumnīcās, kur mēdz savairoties masveidā, bet šī gada karstie laikapstākļi sekmēja to attīstību arī āra apstākļos, tajā skaitā arī uz bumbierēm," norāda Freimane.

Viņa skaidro, ka ērces pārtiek no šūnsulas, bojātās lapas dzeltē, sažūst un priekšlaicīgi nobirst. Savukārt no radītajiem bojājumiem cieš augļu raža un kvalitāte. Parasto tīklu ērci var pamanīt lapas apakšpusē, kur tā veido nelielu tīklojumu, kas var palīdzēt šo kaitēkļu identificēšanā. Tāpat der atcerēties – jo siltāks un sausāks laiks, jo kukaiņu paaudžu attīsttība notiek ātrāk.

"Ērču ierobežošanai var lietot plēsīgās ērces, tomēr lauku apstākļos šīs ērces parasti nesavairojas, šis gads ir izņēmums un nākošgad, ja vien laikapstākļi nebūs tādi paši kā šovasar, tīklērces uz bumbierēm masveidā nebūs novērojamas," pieļauj VAAD speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!