Foto: Privātais arhīvs

Ar sulīgajām vīnogām varēsim mieloties jau pavisam drīz, bet līdz tam brīdim kāds laiciņš jāpagaida. Kā augusta vidū varam parūpēties par vīnkokiem, padomos ar "Tavs Dārzs" dalās atsaucīgā vīnogu stādaudzētavas - zemnieku saimniecības "Skāduļi" saimniece Jana Drēviņa.

Lūk, darāmo darbu saraksts, kas būs lielisks palīgs vīnkoku lološanā:

  • Ja vēl tas nav izdarīts – galotņojam vīnkokus!
  • Ja vīnkoki ir nogalotņoti, tad tiem var izplūkt ārā padusītes jeb pazarītes. Līdzīgi kā tomātiem.
  • Ja jau ir saaudzis "liels mežs" un pazares ir garas, turklāt pazarēm jau ir 10 lapas, tad tās ārā neplūcam! Atstājam tikai 1 lapu, pārējās noņemam. Plūcot ārā, varam izlauzt dzinumu.
  • Neaizmirstam par lapu noņemšanu! Jāņem nost tās lapas, kas aizsedz vīnogas, jo tās neļauj saulītei sildīt ogas.
  • Tāpat noņemam nost bojātās lapas, piemēram, jāņem nost lapas, kas ir mainījušas krāsu vai ir bojātas (piemēram, krusa tās ir sapluinījusi).
  • Vīnkokus ik pa laikam rūpīgi aplūkojam! Lai nav saaudzis "biezoknis", jo, kā zināms, biezokņi ir lieliska vide, kura labpatīk dažādām slimībām, tajā skaitā īstajai miltrasai vai neīstajai miltrasai. Tāpat arī uzpasējam vīnkoku lapas, jo tās signalizēs par slimībām. Kā atklāj vīnkoku audzētāja, šogad vīnkokus miltrasa nesaudzē, turklāt viņa kādā dārzā manījusi, ka uz viena vīnkoka ir gan īstā, gan neīstā miltrasa. Tieši neīstā miltrasa ir grūtāk pamanāma. Pret neīsto miltrasu var cīnīties ar 'Bordo' šķīdumu, bet tas, kā uzsver Drēviņa, palīdz tikai slimības sākumstadijā. Ja neīstā miltrasa jau ir skārusi ogas, tad tur neko vairs nevarēs darīt.


Vīnogulājiem īstā miltrasa: piecas receptes pret nevēlamo kaiti

  • Ja vīnkoks neražo – septembra sākumā to ieteicams palutināt ar kāliju.
  • Pēc ražas novākšanas vīnkoks jāpabaro ar kālija sulfātu. "Tas arī mūsu saimniecībā ir vienīgais minerālmēslojums, ko izmantojam," apgalvo Drēviņa.

Vaicāta par to, kāda šogad solās būt vīnogu raža, "Skāduļu" saimniece pieļauj, ka raža būs laba, jo šopavasar nav apsaluši ne dzinumi, ne arī augļu pumpuri. "Cerēsim, ka septembrī būs saulains laiks, lai vīnogās ieriešas saldumiņš. Pagaidām ir tā, ka tā salduma pirmajām gatavajām vīnogām vēl nebija. Jūlijs bija vēss, bet augusts – kā kura nedēļa," tā vīnogu audzētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!