Foto: Vīnogu stādaudzētava Z/S Skāduļi

No slimībām un kaitēkļiem dārzā nav pasargāts neviens augs, tajā skaitā arī vīnkoki. Tiem pašlaik uzglūn miltrasa, kas sulīgi zaļās lapas apklāj ar tādu kā miltu kārtiņu."Tavs Dārzs" miltrasas apkarošanas ieteikumus atļauj pārpublicēt vīnogu stādaudzētavas - zemnieku saimniecības "Skāduļi" saimniece Jana Drēviņa.

Tālāk lasi vīnogu audzētājas ieteikumus, lai apkarotu miltrasu uz vīnkokiem!

"Paštaisīts līdzeklis. 1. recepte. 5 litriem ūdens pievieno 200 gramus cukura, 1 ēdamkaroti trauku mazgāšanas līdzekļa (lietojam "Fairy", jo tas šķīst aukstā ūdenī) un arī minerālmēslojumu. Mēs izmantojam "Vito" (ievērojot ražotāja norādīto ieteicamo devu uz iepakojuma). Ar šo līdzekli apklāj lapas no abām pusēm un dzinumus. Līdzeklis palīdzēs cīņā pret sēņu sporām, bet "Fairy" piesaistīs maisījumu lapai. Ja lietus noskalo, atkārto atkal. Atkārtojam pēc 7 dienām. Līdz pazīmes pazudušas.

Paštaisīts līdzeklis. 2. recepte. Četros litros ūdens izšķīdina dzeramo sodu (1 ēdamkaroti ar kaudzi) un nepilnu tējkaroti šķidro ziepju (der arī parastās veļas ziepes, tās iepriekš izšķīdinot karstā ūdenī). Var pievienot izvilkumu, ko gatavo no sīpollokiem vai maurlociņiem, ja to ir daudz. Traukā saliek lociņus, uzlej verdošu ūdeni, lai tos nosegtu, apsedz un atstāj, lai atdziest. Tad izkāš un pielej sodas šķīdumam. Kopā būs aptuveni 5 litri šķidruma (4 litri sodas ūdens, ziepes, 1 litrs lociņu izvilkuma). Līdzekli vajadzētu miglot slimības pašā sākumā un darbību atkārtot vēl aptuveni divas reizes.

Kūtsmēsli. Trauka vienu trešdaļu vai pusi piepilda ar satrūdējušiem kūtsmēsliem un piepilda ar siltu (+25 līdz +30 grādiem pēc Celsija) ūdeni. Trauku jātur siltā vietā, piemēram siltumnīcā, un katru dienu apmaisa. Pēc 5 līdz 6 dienām traukā ir pietiekoši savairojušies saprofītie mikroorganismi. Caur smalku sietu izkāš šķidrumu un zaļā konusa fāzē veic pirmo miglojumu. Īstās miltrasas micēlijs ir laba barotne saprofītiem mikroorganismiem. Lai izsargātos no vēja pārnēsājamās infekcijas, pēc 5 līdz 7 dienām miglošanu atkārto.

Sērs. Vissenākais līdzeklis aizsardzībai pret īsto miltrasu ir sērs. Dienās, kad temperatūra ir virs +20 grādiem pēc Celsija, vīnogas apputina ar sēra putekļiem.

Ķīmiskie preparāti. No ķīmiskajiem preparātiem derēs Topas 100 EC, Champion 50 WG."

Savukārt, šajā rakstā lasi, kā atpazīt īsto miltrasu no neīstās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!