Foto: Shutterstock

Siltumnīcā lēnām sāk sārtoties ne tikai tomāti, augt brangi gurķi, bet arī gardās paprikas. Kādi ir pašlaik veicamie darbiņi pie paprikām, "Tavs Dārzs" stāsta tomātu un papriku kolekcionārs Valdis Pūliņš.

Kā atgādina audzētājs, paprikām izkniebj ziedpumpuru, kas veidojas pirmajā sazarojumā, kā arī laicīgi ir jāīsina pazares un atsevišķām šķirnēm arī jāizkniebj sāndzinumi. Ja uz auga ir gana daudz augļu, tad liekos ziedus var izkniebt. Pūliņš joko, ka viņam šogad tīklērces nākušas talkā, lai nogalotņu paprikas.

Taujāts par to, vai augus nevajag palutināt ar mēslojumu, viņš norāda, ka paprikas mēslo tāpat kā tomātus, bet tās jāpalutina vairāk ar kalciju, tiesa, ar tā lietošanu nevajadzētu pāršaut pār strīpu. Ja lieto kalciju, tad var palikt trauslāki dzinumi, bet kalcijs ir vajadzīgs, jo tad paprikām neveidojas puve. Kā trūkst kalcija - tā sāk veidoties puve. Tieši tāpat ir arī ar tomātiem. Ja augiem būs par daudz kalcija, tad, kā uzsver audzētājs, būs tāds pats efekts kā tad, ja tā trūkst.

Pūliņš iesaka vislabāk mēslot paprikas caur lapām, jo tad iedarbība būs ātrāka. Viņš iesaka izmantot mēslošanā jūras aļģu kalciju, kas ir ļoti labs līdzeklis un ir pieejams arī pārdošanā. Šo mēslojumu var iestrādāt ne tikai augsnē, bet var dot papildus arī caur lapām. Tāpat viņš vēl iesaka laistīt ar kalcinēto sodu, kas arī ir ļoti labs līdzeklis. "Kalcijs ir jādod laicīgi," atgādina audzētājs, kurš arī paskaidro, ka, ja parādās puve, tad vairs augli nevarēs glābt. Viņš iesaka kalciju paprikām dot vienu reizi divās nedēļās.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to slimībām vai kopšanas darbiem vasarā, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!