Foto: Shutterstock
Rudens saules apspīdētas pīlādžogas kā rubīni mirdz māju priekšā. Ogas ir ne tikai sārtas un skaistas, bet arī ēdamas un veselīgas.

Pīlādžiem ir vairāk nekā divdesmit dažādas šķirnes, ko var ēst – cita par citu gardākas, un jāatzīst, ka katrai šķirnei ir savas garšas īpašības, norāda "Zaļenieku" kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Kaušele. Pīlādžogām piemīt pret iekaisuma īpašības, tās ir žults dzinējas, regulē arī gremošanas orgānu darbību, satur 16 aminoskābes, B2, B6 vitamīnus, dažādas minerālvielas.

Ja vēlies baudīt veselīgās ogas no pašu audzēta kociņa, ņem vērā, ka pīlādžu stādīšanai jāizvēlas vidēji smaga, labi drenēta un pietiekami mitra augsne, kuru nepieciešams ielabot ar organiskajiem mēsliem. Pīlādži ir saulmīļi, taču pacieš arī daļēju noēnojumu. Pīlādžkoks būs ziemcietīgs un gana dekoratīvs papildinājums dārzā vasaras izskaņā un rudenī, priecējot ne tikai ar sārtajām ogām, bet arī ar sārti oranžajām lapām lapu sārtošanās laikā. Lai pīlādži labi ražotu katru gadu, jāstāda vismaz divas trīs dažādas šķirnes.

Turpinājumā dārzu centra iemīļotākās šķirnes, kuras vēl septembrī var paspēt arī nodegustēt, dodoties ciemos uz "Labklājības dārzi" centru:

'Likjornaja'. Ogas tumši brūnsarkanas. Saldas, ar ļoti vāju rūgtumu. Koks sasniedz trīs līdz četru metru augstumu.

'Konzentra.' Ogas oranžsarkanas, ar biezu mizu, saldeni skābas bez rūgtuma. Koka vainags piramidāls, vienu līdz pusotru metru plats, bet augstumā sasniedz trīs līdz četrus metrus.

'Desertnaja'. Ogas ir tumši sarkanas, lielas, saldskābas, sulīgas. Koks sasniedz trīs metru augstumu.

Foto: "Labklājības dārzi"

'Rosina'. Ogas sarkanas, lielas, spīdīgas, saldskābas, aromātiskas, ar sulīgu mīkstumu. Koks sasniedz septiņu metru augstumu.

'Burka'. Ogas brūni sarkanas, divas reizes lielākas kā parastajam pīlādzim. Tās ir saldskābas, ar vieglu rūgtenumu. Koks sasniedz divarpus metru augstumu.

'Granatnaja'. Ogas tumši sarkanas, ķirša lieluma, spīdīgas, saldskābas, sulīgas un bez rūgtenuma. Koks sasniedz trīs līdz četru metru augstumu.

'Edulis' (var.Moravica). Ogas tumši oranžas, saldskābas, bez rūgtuma, ļoti sulīgas, ar plānu miziņu. "Labklājības dārzi" vadītāja tieši šo šķirni min kā savu favorīti garšas ziņā. Koks sasniedz piecu līdz septiņu metru augstumu.

'Nevezhinskaja'. Ogas oranžas, sulīgas, bez rūgtuma. Koks liels, sasniedz 10 metru augstumu. Arī šī šķirne garšas ziņā ierindojas Kristiānas Kominas-Kaušeles favorītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!