Savulaik cidoniju koku un krūmu ziedēšana bija tik gaidīts un saviļņojošs notikums, kā tagad tas ir ar ķiršu jeb sakuras koku ziedēšanu Japānā. Patiesībā nedaudz nepelnīti esam atstājuši novārtā cidoniju ziedēšanu, taču, iespējams, pie tā vainojama mistērija par to, kas ir cidonija, un kas galu galā ir henomele un aiva?

Cidonija, aiva vai henomele?

Kā izrādās, senāk cidoniju uzskatīja par vienu no ābeles paveidiem, jo ziedi ir visai līdzīgi ābeļu ziediem, taču šobrīd cidonija ir pilnīgs koks vai krūms pats par sevi, kam nelīdzinās neviens cits augs. Attiecībā uz cidonijām, ne viens vien ir apmaldījies īstajos terminos par to, kas gan ir cidonija un kas ir aiva un henomele. Kā izrādās, krūmus ar mazajiem augļiem, kas pie mums sastopami itin bieži, ir henomele (Chaenomeles) jeb krūmcidonija, taču aiva ir īstā cidonija ar krietni lielākiem augļiem, nekā esam pieraduši redzēt savos platuma grādos.

Tautā krūmcidonijas visbiežāk saucam vienkārši par cidonijām, taču patiesībā cidonijas (Cydonia oblonga) ir pavisam cits augs, kura zinātniskais nosaukums cēlies no Kipras pilsētas Cidonas vārda. Cidoniju dzimtene ir Persija, no kurienes tās vairāk nekā četru gadu tūkstošu laikā izplatījušās visā Eiropā.

Mūsdienās cidoniju klāsts attīstījies tik tālu, ka pieejamas jau aptuveni 400 šķirnes, un tām visām ziedēšanas laiks ir pavasara otrā puse.

Latvijā sastopamās cidonijas

Latvijas klimatiskajos apstākļos savu krāšņumu pavasara ziedēšanas laikā un rudens ražas laikā piedāvā krūmcidonijas jeb henomeles (Chaenomeles japonica). Krūmcidonijas ir dažāda augstuma, vasarzaļi krūmi ar ļoti krāšņiem ziediem, kas savu košumu atrāda jau tagad un turpinās to darīt arī jūnijā. Tās ļoti labi aug grupās, tāpēc krūmus var izmantot dzīvžoga veidošanai, taču tikpat labi tos var audzēt arī akmeņdārzos un pie mājas. Šiem krūmiem patīk uzturēties saulainās un atklātās vietās, kur ir vidēji skāba augsne, kas var būt smags smilšmāls vai mālsmilts. Šim augam nepateicīga augsne ir blīvs un necaurlaidīgs māls. Vislabāk krūmcidonijas stādīt agrā pavasarī, bet, ja tas ir nokavēts, tad to labāk darīt rudenī.

Cidoniju izmantojums

Pasaulē nav radies tik veselīgs ieradums, svaigu cidoniju augļu ēšanā, jo tās mēdz būt tik skābas un savelkošas, ka nerodas vēlme tās vēl baudīt. Tieši tāpēc cilvēki izdomājuši lērums alternatīvu, kā šo C vitamīnu avotu izmantot savā labā. Lai arī pašus cidoniju augļus var baudīt vēlā vasarā un rudens pusē, der atcerēties to izmantojumu sīrupu, džemu, kompotu, marmelādes, ievārījumu, sukāžu un citu kārumu gatavošanā.

Interesanti!

  • Starp henomeli un cidoniju pastāv attāla radniecība, bet tie ir pilnīgi dažādi augļi gan pēc izmēra, gan garšas un citiem parametriem.
  • Senos laikos cidonijas augļus ēda kāzu dienā, lai jaunlaulātajiem būtu tikpat skaista kopdzīve, kā auga ziedēšana un aromāts.
  • Savulaik cidoniju augļus pat novietoja drēbju skapī vai to uzglabāšanas plauktos, lai apģērbs iegūtu patīkamu aromātu.
  • Cidonijas satur aptuveni četras reizes vairāk C vitamīna, nekā āboli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!