Foto: Shutterstock
Šis ir ideāls laiks, kad pievērst lielāku uzmanību dārzam. Ziedi, krūmi, augi un dārzeņi gatavi saņemt tavu uzmanību un rūpes tieši tagad. Bez augiem dārzs prasa arī daudzas citas unikālas un radošas dekorācijas. Dārza taciņa, mazas strūklakas vai skaists soliņš – tās visas ir pareizas izvēles, bet jāatceras arī par mazajiem rotājumiem, proti, augu etiķetēm jeb leibelītēm. Šīs skaistās etiķetes ir lēti un viegli izgatavojamas, bet, kas ir vēl svarīgāk, ka tās padarīs dārza darbus organizētākus.

Katrā šķūnītī vai garāžā atrodas materiāli, kam īsti nav pielietojuma, taču tos var pārvērst par noderīgām lietām – dārza etiķetēm. Tam derēs ķieģeļi, gludi akmeņi vai pat māla podu lauskas.

Izmanto vīna korķus


Ātra un vienkārša ideja ir atkārtoti izmantot pudeļu korķus. Tos var atzīmēt ar marķieriem, kas ir izturīgi pret laikapstākļiem. Tātad – ņem melnu marķieri, lai uz korķa uzrakstītu auga nosaukumu, bet, lai korķi ieliktu zemē, izmanto koka vai metāla grila iesmiņus.

Apglezno akmeņus


Kad gatavosi puķu dobi stādīšanai, iespējams, tur būs kādi akmeņi, no kuriem vēlēsies atbrīvoties. Lūk, tiem būs vieta! Atrodi plakanus un gludus akmeņus, kurus būs vieglāk krāsot. Tas varētu būt izaicinājums, taču vari mēģināt atrast akmeņus tādā pašā formā kādi būs dārzeņi. Turklāt – tas ir lielisks veids, kā iesaistīt visu ģimeni šajā procesā.

Liec lietā koka karotes


Paņem savu iecienītāko virtuves instrumentu līdzi uz dārzu! Izmanto paciņu ar koka karotītēm un akrila krāsas un iegūsi vienkāršas un lētas dārza etiķetes. Iesakām uz karotes uzgleznot sava dārza labumiņu, klāt pierakstīt tā nosaukumu un iedurt rokturi zemē – tas arī viss!

Sasistajiem podiem dod otru elpu!


Nav iemesla raudāt par saplīsušiem podiņiem. Tas, ka tu, iespējams, nevarēsi tos izmantot augu audzēšanai, nenozīmē, ka tos nevar izmantot vispār. Ņem poda lauskas, lai radoši veidā identificētu augus dārzā, izmantojot marķieri un pēc tam vienkārši novieto lauskas augsnē (tieši tāpat kā norādīts fotogrāfijā).

Ķieģeļi


Šī ideja ir līdzīgai iepriekšējai, kurā tiek izmantoti māla lauskas, tikai tā vietā ir ķieģeļi. Izmanto melno marķieri un etiķete gatava! Lai tās izceltos vēl vairāk, pirms rakstīšanas uz ķieģeļiem vari tos nokrāsot baltus.

Knaģi kā dārza etiķetes


Arī knaģi var veidot lieliskas dārza etiķetes un izmantot gan sēklu paplātēm, gan dārza rindām. Proti, tev tie jānokrāso košā krāsā (iesakām spilgti rozā krāsu, jo tā izskatās interesanti un labi zaļajā dārzā) un pēc tam izmanto marķieri, lai uzrakstītu uz knaģa katra auga nosaukumu. Knaģīšus var piespraust arī pie kociņa.

Koka augu etiķetes


Koka augu etiķetēm ir elegants izskats un tās ir dabīgas, ilgtspējīgas un lētas, turklāt to izvēle ir daudzpusīga. Koka etiķetes var izmantot gan iekštelpās, gan ārā, lai marķētu sēklas, spraudeņus, garšaugus, telpaugus utt. Koka augu etiķetes gan nekalpos mūžīgi un tās mēdz sabojāties, ja tiek pakļautas mitrumam sēklu paplātēs, podos un augsnē, lai gan dažām ir uz ūdens bāzes izgatavots pārklājums, kas pasargā pret mitrumu. Koka augu etiķetes zināmā mērā var izmantot atkārtoti, taču tās kādreiz būs jānomaina.

Tu vari rakstīt uz koka augu etiķetēm ar smalko melno marķieri. Lai atkārtoti izmantotu etiķeti, vari noslīpēt uzrakstu un lietot jaunam auga nosaukumam.

Metāla augu etiķetes


Metāla augu etiķetes ir pievilcīgs veids, kā marķēt augus, lai gan laika gaitā metāls mainīsies un saplūdīs ar augu vidi. Vari izmantot krāsas marķieri vai zīmuli, lai ierakstītu informāciju par augu, vai arī izmantot gravēšanas metodi.

Sēklu paciņu turētāji


Sēklu paciņu turētāji ir piemēroti puķu un sakņu dārziem, kur tie izaudzēti no sēklām. Sēklu paciņu un visu tajā esošo vērtīgo informāciju var vienkārši ievietot sēklu paciņu turētājā. Tie pieejami dažādos izmēros, lai gan parasti ir apmēram 15 centimetru augsti un lielākoties izgatavoti no plastmasas, kas nozīmē, ka ir izturīgi un atkārtoti lietojami.

Baltas plastmasas etiķetes


Baltas plastmasas etiķetes var tikt izmantotas atkārtoti, un tās ir labi pamanāmas puķu dobēs un apmalēs pret bagātīgo un tumšo augsni. Ja tev ir daudz baltu plastmasas etiķešu, tās var izskatīties nedaudz neestētiski, īpaši, ja tās ir diezgan lielas. Savukārt, ja tās ir pārāk mazas, ir ierobežots informācijas daudzums, ko vari uz tās norādīt. Plastmasa ir labs materiāls šim mērķim, jo to var izmantot atkārtoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!