Foto: Shutterstock
Daudzkārt pierādās – šķietamiem sīkumiem galu galā izrādās vislielākā nozīme. To varam teikt arī par aizkariem. Lai gan visbiežāk, domājot par interjera dizainu mājoklī, lielāku vērību pievēršam mēbeļu izvēlei, tieši aizkari ieņem nozīmīgu lomu tajā, kā galu galā izskatīsies tava iekārtotā telpa. Ar tiem radīsi ne vien nepieciešamo noskaņu, bet arī mainīsi telpas kopskatu. Kā neapjukt īsto aizkaru meklējumos un kādas svarīgas nianses neizlaist iegādes brīdī, skaidro aizkaru salona "Bea" valdes locekle Ieva Vēja.

Pirmais solis – stangu izvēle

Aizkaru dažādībā patiesi var apjukt – tie var būt gan gaisīgi, gan klasiski krītoši. Romantiski puķaini, vieglprātīgi gaiši vai nopietni tumši... Tomēr, pirms ķerties pie audumu izvēles, jāsaprot, kur tiks stiprinātas aizkaru stangas – pie sienas vai pie griestiem, norāda Ieva Vēja. Tāpat jātiek skaidrībā, kādas aizkaru stangas īsti vēlies – sliedītes (dēvētas arī par profiliem) vai tomēr stangas ar riņķiem un uzgaļiem. "Ja stangu stiprina pie sienas, tai jāatrodas vismaz 15 centimetrus virs loga ailas, un katrā pusē jābūt no 15 līdz 50 centimetriem garākai par loga platumu. Tikai tad var izmērīt un aprēķināt nepieciešamo auduma daudzumu iegādei un šūšanai. Savukārt ja griestu augstums nepārsniedz 2,60 metrus, aizkaru stangas ieteicams montēt tieši pie griestiem – tas vizuāli paaugstinās griestus un pat palielinās telpu. Tomēr nereti pie griestiem stiprina stangas arī tad, ja telpas augstums ir trīs metri – katrs gadījums ir individuāls," skaidro eksperte.

Foto: Shutterstock

Atšķirības audumu kopšanā

Kad esi izlēmis, kādu aizkaru stangu vēlies redzēt pie savas logu ailas, jāķeras klāt auduma izvēlei. Ir pieejami gan dabīgie aizkaru audumi, gan arī simtprocentīgi poliestera audumi, gan arī kombinētu sastāvu audumi. Pirms no veikala plaukta ķert tos, kas pēc izskata visvairāk iekrituši sirdīs, jāpārliecinās par to, kā konkrēto audumu pareizi kopt, lai pēc pirmās mazgāšanas reizes nepiedzīvotu vilšanos.

"Vispraktiskākie, protams, ir simtprocentīgi sintētiskie audumi – tie mazgājot nesaraujas, krietni lēnāk balo saulē, kā arī tos ir vieglāk izgludināt pēc mazgāšanas. Protams, spēcīgas saules ietekmē agrāk vai vēlāk izbalos arī sintētiskie audumi, tāpēc ļoti bieži aizkarus, tāpat kā sieviešu svārkus, šuj uz oderes – uz oderes ieteicams likt košus audumus, jo košākās un tumšākās krāsas ātrāk izbalo. Sintētiskos audumus droši var mazgāt arī veļas mašīnā kādā no saudzīgajiem režīmiem, bet ne vairāk kā 30 grādu temperatūrā. Savukārt pie skalošanas noteikti nepieciešams lietot kādu antistatisku līdzekli," pastāsta Ieva Vēja.

Ja vēlies logus rotāt ar simtprocentīgi dabīga auduma aizkariem, vai audumiem, kuru sastāvā ir vismaz 30 procenti dabīgās šķiedras, jārēķinās, ka pēc mazgāšanas vai tīrīšanas tie var sarauties, uzsver eksperte. "Tas jāņem vērā jau auduma iegādes laikā, jo šādos gadījumos audums būs jāpērk vairāk. Ir divi varianti, lai šādi aizkari arī pēc mazgāšanas vai tīrīšanas saglabātos sākotnējā izmērā. Pirmais: pirms sašūšanas tos izmērcēt remdenā ūdenī, izgludināt un tikai tad šūt nepieciešamajos izmēros. Otrais: apakšmalu atšūt vismaz divas reizes, piemēram, 10 līdz 12 cm platu, pēc mazgāšanas apakšmalu atlaist un sašūt no jauna nepieciešamajā izmērā. Ja dabīgie aizkari izgatavoti lauku mājām vai telpām, kas atrodas tālāk no pilsētas, tos droši var pirmos gadus nemazgāt – tikai noņemt, izpurināt un kārt atpakaļ. Dabīga materiāla audumi ne tikai saraujas, bet arī saulē balo un dilst, tādējādi katra mazgāšana aizkaru kalpošanas laiku būtiski saīsina."

Kā noteikt vajadzīgo auduma daudzumu

Foto: Shutterstock


"Ja izvēlētajam dienas aizkara audumam ir liels raksts, tas ir puķains vai arī audums ir blīvāks, tad nepieciešamo auduma platumu var iegūt, reizinot stangas garumu ar 1,5 vai 1,8. Savukārt, ja dienas aizkars ir plāns un bez raksta, tad stangas garums ir jāreizina ar 2, 2,5 vai pat 3," skaidro eksperte Vēja. "Nakts aizkaru krokojuma koeficients parasti ir mazāks, bet var būt arī tāds pats kā plānajiem aizkariem. Visbiežāk vienkrāsainus nakts aizkarus aprēķina, reizinot stangas garumu ar 1,7 vai 2, savukārt rakstainus – ar 1,5. Nedrīkst aizmirst nakts aizkariem pierēķināt audumu apdarei – krokojuma lentei un apakšmalai."

Aizkaru augstums ir variējams – tas var būt līdz palodzei, nedaudz pāri palodzei vai pat līdz grīdai, teic aizkaru eksperte. "Ja paredzēts, ka aizkari sniegsies līdz grīdai, tomēr būtu nepieciešams atskaitīt no augstuma vismaz 1 līdz 2 centimetrus, lai tie neskaras pie grīdas. Aptumšojošiem aizkariem šos 1 līdz 2 centimetrus var neatskaitīt, lai neveidotos gaismas strēle starp aizkariem un grīdu."

Vēja teic, ka apjukt aizkaru augumu platumos un augstumos ir itin viegli, jo tie var būt gan 1,40 līdz 1,50 metrus plati, gan 2,80 līdz 3,20 metrus plati, tādēļ visdrošāk tomēr ir doties uz aizkaru veikalu vai salonu, lai konsultētos ar speciālistu gan par audumu izvēli, gan nepieciešamo daudzumu.

Saldākam miegam un skaistam dizainam

Pirms raugies, kādus aizkarus izvēlēties kādai konkrētai telpai, jāņem vērā arī fakts, kurā debess pusē atrodas telpa, stāsta eksperte. Dienvidu pusē droši var izvēlēties aizkaru audumus vēsākos toņos, savukārt ziemeļu pusē būtu ieteicams izvēlēties aizkarus siltākos toņos. Ja telpas ir labi apgaismotas, tad arī ziemeļu pusē var veidot interjeru vēsos toņos.

Guļamistaba un bērnistaba. "Pēdējā vasara mūs pamatīgi lutināja ar sauli un karstumu, tādēļ guļamistabās gandrīz visi klienti iegādājas pilnīgi aptumšojošus audumus vai arī audumu ar aptumšojošu oderi. Šādi aizkaru audumi brīnišķīgi pasargā no saules un karstuma, tikai jāņem vērā vairāki faktori. Ja telpā iespīd rīta saule, tad protams, vakarā aizvērti aizkari neļaus telpai uzkarst līdz brīdim, kad Jūs tos atvērsiet. Savukārt, ja logos iespīd vakara saule, bet aizkari no rīta ir bijuši atstāti atvērti, tad telpa jau būs uzkarsusi, un, aizverot tos tikai vakarā, telpa, protams, neatdzisīs. Tāpat aptumšojošus aizkarus izvēlas bērnistabām. It sevišķi mazu bērnu istabām, lai, guļot diendusu, tiek imitēta nakts un bērniem miedziņš būtu saldāks. Bērnistabās pie vienkrāsainiem aptumšojošajiem aizkariem visbiežāk tiek izvēlēti plānie aizkari ar kādu motīvu – ziediem, kvadrātiem, multiplikāciju varoņiem vai citiem krāsainiem elementiem. Savukārt guļamistabās aizkari bieži vien nav balti – tie ir klusinātos vai dūmakainos toņos."

Viesistaba. "Viesistabā iesakām izvēlēties aizkarus, kuri pieskaņoti mīkstajām mēbelēm un, protams, ir arī saskaņā ar sienas krāsu un kopējo interjeru. Plānie aizkari pārsvarā tiek izvēlēti gaisīgi un gaišos toņos, lai dienas laikā telpas būtu maksimāli plašas un gaišas."

Virtuve. Arī virtuves logus pavisam noteikti nedrīkst atstāt bez skaista noformējuma, tomēr tajā pašā laikā atceries, ka virtuvei vajadzētu izvēlēties kaut ko nelielu – īsu vai paceļamo aizkaru. "Virtuves aizkars prasīs vislielākās rūpes – tas būs visbiežāk jāmazgā vai jātīra. Ieteiktu neizvēlēties dabīga materiāla audumus, jo, kā jau iepriekš minēju, tie vissliktāk pārdzīvo katru mazgāšanas reizi."

Neizjauc harmoniju interjerā!

Aizkari spēj atsvaidzināt interjeru, padarīt telpu plašāku, kā arī radīt omulības sajūtu telpā, tomēr, ja izvēlētais tonis nepiestāv telpā esošajām mēbelēm, esošā harmonija interjerā tiek izjaukta. "Vienkāršākais veids, kā to novērst, ir koncentrēties uz sienas krāsu. Lai aizkari ar to nesaplūstu, izvēlies vismaz par vienu toni gaišāku vai tumšāku audumu. Vienkrāsains audums ir piemērots tapetēm ar rakstu, un, gluži pretēji, ja sienas ir vienkrāsainas, aizkariem varat izvēlēties audumu ar ornamentu. Otra iespēja ir pieskaņot aizkarus mīksto mēbeļu tonim. Princips tāds pats kā ar sienas krāsu: ja interjers ir ļoti gaišs un vienkrāsains, aizkari var kļūt par spilgtu akcentu tajā. Šajā gadījumā krāsa ir jāapvieno ar detaļām. Piemēram, ja pie sienas karājas glezna terakotas krāsās, to pašu toni var dublēt aizkaros. Ja nekā koša telpā nav, droši izgatavojiet no aizkaru auduma arī košus spilvenus brīnišķīgam, izteiksmīgam komplektam."

Visbiežāk tomēr biezos aizkarus klienti izvēlas pelēkos toņos – gaišākus vai tumšākus, siltākus vai vēsākus, bet tomēr pelēkus, teic aizkaru salona eksperte. "Šajā tonī aizkari lieliski iekļaujas gandrīz jebkurā interjerā, atstājot vietu akcentiem košākos toņos. Gandrīz tikpat aktuāli ir gaišie un zemes toņi. Visretāk izvēlas košus un rakstainus aizkarus. Vispieprasītākie ir vienkrāsaini, gludi audumi, tai skaitā samts. Otrajā vietā ir audumi ar faktūru un lina audumi. Plānie aizkari pēdējās kolekcijās gandrīz 90 procentos gadījumu ir vienkrāsaini – dažādos toņos, bet bez zīmējumiem, izšuvumiem un rakstiem. Ļoti populārs plānais aizkars ir rupjš siets: smagnējs, mīksts, ļoti labi krītošs. Lai pareizi sakombinētu savā starpā plānos un biezos aizkarus, kā arī lai tie labi iederētos interjerā, vislabākais ir konsultēties aizkaru veikalos vai salonos par audumu saderību gan pēc toņiem, gan pēc kvalitātes," stāsta Ieva Vēja.

Pušķi, auklas un magnēti – vai nepieciešami?

Foto: Shutterstock


Visbiežāk lakoniskam dizainam pietiek ar pareizi izvēlētiem, skaisti sašūtiem un pareizi piekārtiem aizkariem, teic eksperte. Tomēr, runājot par aizkaru aksesuāriem, mūsdienīgākiem interjeriem pieejami dažādas atsienamās auklas – tie ir pieejami lielākā diametrā, apjomīgāki, kā arī smalkāki striķi aizkaru atcelšanai uz sāniem. Atsienamos pušķus pārsvarā izvēlas klasiskajos interjeros. Savukārt dažādu krāsu aizkaru magnēti piemēroti plānajiem aizkariem – tie neturēs biezu vai smagu aizkaru, turklāt tos jāprot ielikt aizkaros, lai tie skaisti kristu vēlamajās lokās uz sānu vai no apakšas uz augšu, pastāsta Vēja. "Jārēķinās, ka pušķiem vai striķiem būs nepieciešami āķi, kas jāieskrūvē sienā, lai būtu ap ko apmest šo pušķi vai striķi. Atceries, ka, lai atcelts aizkars ar pušķi izskatītos glīti, tas ir jāiekārto katru reizi, kad to lietojam. Tātad, ja aizkarus paredzēts katru dienu atvērt un aizvērt, tas nebūs diez ko ērti. Ir iespējams aizkarus veidot divās kārtās, tādējādi iegūstam aizkarus ārpusēs, kurus var turēt pastāvīgi atceltus ar pušķiem vai striķiem, bet otru kārtu izmantot aizvēršanai un atvēršanai."

Ja mājoklī vēlies radīt greznāku un sarežģītāku aizkaru dizainu, visdrošāk par to būtu konsultēties ar kādu ekspertu, kas pastāstīs arī par piemērotākajiem aksesuāriem, aicina Vēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!