Foto: F64
Daudzdzīvokļu mājās ir uzstādīti ne tikai stikla un papīra konteineri, bet ir mājokļi, kuros ir novietoti arī bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineri, kas zināmi arī kā bioatkritumi. Cik bieži tie tiek izvesti un kur tie nonāk pēc tam? Par to raksta turpinājumā.

Biokonteinerā nedrīkst mest sadzīves atkritumus, plastmasas maisus, papīru un citas neatbilstošas lietas, bet tajā jāmet bioloģiski noārdāmi atkritumi, piemēram, dārzeņi un augļi (mizas, serdes), olu čaumalas, tējas un kafijas biezumi, griezti un novītuši ziedi, nopļauta zāle, dārza augi, saknes, jēla un termiski apstrādāta gaļa un zivis (tajā skaitā arī kauli un asakas) un citas lietas. Cik bieži tiek izvesti šie atkritumi? Un kur pēc tam nonāk viss saturs? To vaicājām atkritumu apsaimniekotājiem.

"Lautus Vide PS" mārketinga speciāliste Kristīne Mincāne, runājot par bioatkritumu izvešanas biežumu atsaucas uz Ministru kabineta noteikumiem – bioloģisko atkritumu izvešana vasaras sezonā – aprīlī, maijā, jūnijā, jūlijā, augustā un septembrī – jānodrošina vismaz divas reizes nedēļā jeb vienu reizi 72 stundās, savukārt ziemas periodā – janvārī, februārī, martā, oktobrī, novembrī un decembrī – vismaz reizi nedēļā jeb reizi 168 stundās.

Arī "Clean R" pārstāve Sigita Zviedre skaidro, ka bioatkritumu konteineru minimālais izvešanas biežums vasaras mēnešos ir viena reize ik pēc trim dienām, bet ziemas mēnešos – viena reize nedēļā. Viņa uzsver, ka atkritumu izvešanas biežums ir dažāds, jo bioloģiskie atkritumi vasaras mēnešos siltuma ietekmē izdala baktērijas, kas izraisa ātrāku pūšanu, tādēļ atkritumi ir jāizved biežāk. Kā atgādina uzņēmuma pārstāve – ikvienam klientam ir iespēja pieteikt biežāku bioatkritumu izvešanu par minimāli noteikto.

Bioloģiskie noārdāmie atkritumi no mājokļiem tiek savākti, bet – kur tie nonāk pēc tam? Uzņēmumu pārstāves informē, ka pēc to savākšanas tie tiek vesti uz SIA "Getliņi EKO" poligonu. Bioatkritumus uzņēmums izmanto biogāzes un komposta ražošanai bioreaktorā vai sausās fermentācijas bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksā. Kā stāsta Zviedre, no šī gada maija "Getliņos" bioatkritumus pārstrādā fermentācijas tuneļos, kur iegūst gan tehnisko kompostu, gan biogāzi, kas tiek izmantota elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai "Getliņi EKO" energoblokā.

Noderīgus rakstus par atkritumu šķirošanu vari lasīt arī rakstos zemāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!