Foto: Shutterstock
Ievācoties nemēbelētā mājoklī, vēlme maksimāli ietaupīt, lai mājoklī būtu viss nepieciešamais, taču reizē nesajustu kārtīgu sitienu pa kabatu, ir milzīga. Tomēr ir gana daudz mēbeļu un sadzīves iekārtu, kurās būtu vēlams ieguldīt vairāk līdzekļu, lai nebūtu jāsaskaras ar tautā zināmo teicienu par to, ka skopais maksā divreiz.

Dzīvojamā istaba

Neskopojies

Kas ir vieta, kur savā viesistabā pavadi visvairāk laika? Visticamāk, tas ir dīvāns vai atpūtas krēsls, kurā ērti atlaisties, lai palasītu kādu žurnālu, grāmatu vai vienkārši atslogotu prātu no ikdienas rūpēm un paskatītos kādu TV pārraidi. Gluži tāpat kā gultas matracis, arī dīvāns un atpūtas krēsls ir gana svarīga sastāvdaļa mūsu dzīvēs, lai tajā ieguldītu nedaudz vairāk līdzekļu. Galvenie atslēgvārdi, izvēloties dīvānu: ērtums, pievilcīgs dizains un izturība pret izdilumu. Un šī formula pavisam noteikti nav saistāma ar mazām izmaksām. Vislabāk izvēlēties dīvānu no kvalitatīva auduma, kas izgatavots no dabīgām šķiedrām vai augstas kvalitātes sintētikas, portālam "Houzz" norāda dzīvojamo māju interjera dizaina uzņēmums "Toronto Interior Design Group". Pirmkārt, šādi audumi būs patīkamāki tavai ādai, kā arī kalpos daudz ilgāk nekā lētākie ražojumi. Budžeta klases dīvāni var izskatīties lieliski izstāžu zālēs vai veikalos, taču, iespējams, neizturēs reālos dzīves pārbaudījumus. Ja nevēlies jaunu dīvānu iegādāties ik pa pieciem gadiem vai atpūsties izdilušā dīvānā, labāk šajā pirkumā investēt nedaudz lielāku summu.

Visā mājoklī būtu svarīgi pārdomāt nepieciešamo apgaismojumu un tā plānošana dzīvoklī jāsāk vēl pirms mēbeļu iegādes, lai jau remontdarbu procesā īstajās vietās varētu izvietot nepieciešamās rozetes un vadus. Ar dažādu gaismekļu palīdzību var pat pilnībā transformēt telpas noskaņu un sajūtas tajā, kā arī pielāgot to jaunai funkcionalitātei. Vairāk par to, kādas nianses jāņem vērā, izvēloties īsto apgaismojumu konkrētajai telpai, lasi šajā rakstā. Tāpat vērts ieguldīties aizkaros, izvēloties tādus, kas derēs tieši konkrētajā istabā tā, lai drapērijas sniegtos no griestiem līdz grīdai, nevis tikai līdz palodzei vai pretējā gadījumā – kalpotu kā putekļu slota.

Vari ietaupīt

Mazāku naudas summu vari tērēt par žurnālu galdiņu, kurš būs nepieciešams vien tik daudz, lai novietotu tur grāmatas, dzērienu vai televizora pulti, turklāt tas telpā aizņem salīdzinoši mazu laukumu. Tāpat vari neiespringt galda lampu un stāvlampu iegādē, jo tās, visticamāk, nebūs pirmā detaļa, ko tu vai ciemiņi istabā ievēros. Ja vien nevēlies mājoklī radīt īpaši māksliniecisku dizainu, tad savu uzdevumu – gaismas izstarošanu – pildīs arī klasiskās stāvlampas un griestu lampas.

Virtuve

Neskopojies

Iekārtojot virtuvi, ir vērts ieguldīt līdzekļus virtuves skapīšos, lai to durtiņas un atvilktnes kalpotu godam. Vislabāk izvēlēties virtuves skapīšus no kvalitatīva koka, savukārt izvairīties no laminētām kokskaidu plāksnēm. Koka skapīši būs ne tikai izturīgāki un kalpos ilgāk, bet tos pēc pāris gadiem var atkārtoti apstrādāt un pārkrāsot, vienkāršā veidā atbrīvojoties no kaitinošajām lietojuma pazīmēm. Ieguldi kvalitatīvā un izturīgā virtuves darba virsmas iegādē – granīta, betona vai mākslīgā akmens virsma būs izvēle, kas kalpos pietiekami ilgi un nesagādās lielas problēmas kopšanā.


Tāpat vērts iegādāties kvalitatīvu ēdamgaldu. Gluži tāpat kā dīvāns, arī ēdamgalds ir viena no virtuves zonas galvenajām mēbelēm, kas tiek gana bieži izmantota, un bieži vien arī notraipīta. Arī ēdamgaldu labāk izvēlēties no ilgtspējīga materiāla – koka vai akmens, turklāt šādi galdi lieti iederēsies jebkurā interjerā, ja reiz mājokļus nāksies mainīt.

Vari ietaupīt

Ja vien neesi izsmalcinātu un māksliniecisku flīžu cienītājs, vari ietaupīt tieši uz flīzēm. Arī ar skaisti ģeometriskā rakstā sakārtotām metro flīzēm, kas iegādātas vēlamajā krāsā, vari atdzīvināt un piedot skaistu odziņu jebkurai virtuvei, neiztērējot milzīgu summu. Ja virtuves zonā nevēlies flīžu sienu, tad vietas, kuras ēst gatavošanas laikā netīrībai pakļautas visvairāk, vari noklāt ar to pašu materiālu, kāds ir virtuves virsmai.

Krēsli, protams, ir gana svarīga sastāvdaļa, no kuriem atkarīgs komforts maltītes ieturēšanas laikā, taču tā vietā, lai iegādātos polsterētus krēslus, vari ietaupīt, pusi no krēslu komplekta iegādājoties ar polsterētu sēdekli, bet pārējos bez. Turklāt viens no ieguvumiem, iegādājoties koka krēslus bez polsterējuma – tos kopt un tīrīt ir daudz vieglāk.

Vannas istaba

Neskopojies

Runājot par vannas istabu, pavisam noteikti neskopojies, domājot par santehnikas iegādi. Iegādājies kvalitatīvu vannu, tualetes podu, izlietni u.c. lietas. Sliktas kvalitātes santehnikas iegāde var rezultēties ar ūdens noplūdi, kas savukārt sagādās raizes ne tikai tev, bet, iespējams, arī kaimiņiem. Turklāt remontdarbi var izmaksāt ievērojami vairāk nekā ietaupījums, iegādājoties maciņam draudzīgākos variantus.

Vari ietaupīt

Ietaupi uz vannas istabas skapīšiem. Lielākoties vannas istabas ir mazas, tādēļ nepieciešamas vien pāris detaļas, lai telpa nedaudz atdzīvinātu. Izvēlies kādu maciņam draudzīgu, tomēr skaistu skapīti un ļaujies lielākiem tēriņiem, piemēram, flīžu izvēlē, kas vannas istabā ir nepieciešamība. Turklāt lietotas mēbeles atjaunošana par stilīgu vannas istabas skapīti, kurā iestrādāta izlietne, ir veids, kā telpā ienest unikalitāti un greznumu, vienlaikus neiztērējot prāvu naudas summu.

Guļamistaba

Neskopojies

Visiem skaidrs, ka guļamistabā ir viena galvenā mēbele, un tā ir gulta. Mēdz teikt, ka gultā pavadām aptuveni trešdaļu no savas dzīves. Un ir labi, ja šī trešdaļa no dzīves tiek pavadīta ērtos un mājīgos apstākļos! Lietderīgi ieguldīt ne tikai kārtīgā gultas karkasā, kas godam kalpos gadu desmitiem, bet arī kvalitatīvā matracī.

Vari ietaupīt

Ietaupi, izvēloties klasiskus un funkcionālus naktsskapīšus. Mūsdienās mēbeļu izvēle ir nudien plaša, un arī naktsskapīši pieejami ar iebūvētiem lādētājiem un grezniem dekoratīviem elementiem, tomēr arī lētāks skapīša variants lieliski pildīs savu galveno uzdevumu. Turklāt klasisks kubveidīgs vai taisnstūrveida naktsskapītis var radīt acīm patīkamu kontrastu ar gultasveļu vai citiem mīkstiem akcentiem. Savukārt atvērta veida plauktiņš, kurā ievietot grāmatas, radīs neformāli elegantu izskatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!