Foto: Shutterstock
Lai gan apkures sezona straujiem soļiem iet uz beigām, vēl joprojām ar gudriem soļiem ir iespējams samazināt apkures izmaksas. Viens no veidiem – gudra temperatūras uzstādīšana katrai mājokļa telpai, atkarībā no tās pielietojuma. Kā izrādās, temperatūras samazināšana pat par vienu grādu palīdzēs ietaupīt!

Kā pastāsta SIA "Enerģija G" projektu vadītājs Guntis Šantars, katrai telpai nepieciešams uzstādīt optimālo temperatūru atkarībā no tās lietošanas mērķa, nevis pilnīgi visu māju vai dzīvokli uzsildīt līdz +24 grādiem pēc Celsija. Piemēram, dzīvojamā istabā, kur tiek pavadīts visvairāk laika, temperatūru noregulē uz +21 grādu pēc Celsija, savukārt koridorā – +16 grādiem pēc Celsija. "Temperatūras samazināšana pat par vienu grādu palīdz ietaupīt aptuveni četrus līdz piecus procentus no visas siltumenerģijas."

Pazemini temperatūru arī brīžos, kad neesi mājās, tostarp atvaļinājuma laikā, brīvdienās, darba laikā, kā arī naktī – par dažiem grādiem. "Jāatceras gan, ka temperatūru apkures iekārtai diennakts laikā nevajadzētu mainīt vairāk nekā trīs līdz piecu grādu pēc Celsija diapazonā, citādi iekārta var sildīt vairāk, patērējot arī vairāk kurināmā." Optimāls līdzeklis telpu temperatūras ierobežošanai ir radiatoru termostatiskie vārsti.

Ar vēl citiem trim pavisam vienkāršiem veidiem, kas ļaus taupīt siltuma enerģijas patēriņu, iepazīsties šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!