Foto: Shutterstock
Tīra un sakopta māja ne tikai izskatīsies labāk, bet arī būtiski uzlabos tavu pašsajūtu. Vannasistabā cīnīties ar netīrumiem ir visai sarežģīti – putekļi, dažādi netīrumi, pelējums un kaļķakmens "rūpējas", lai darāmais būtu visu laiku. Par to, kā vannasistabu atkal padarīt tīru un spožu, stāsta "Hansas flīžu tirgus" direktore Lilita Saulīte.

"Īpaši izturīgas un viegli kopjamas ir keramikas flīzes. Gan glazētās keramiskās flīzes, gan impregnētās akmens masas flīzes ir neuzņēmīgas pret traipiem, netīrumiem, ziepju un kosmētikas atlikumiem, līdz ar to viegli tīrāmas. Parasti pietiek nomazgāt ar remdenu ūdeni," teic Lilita Saulīte, atgādinot, ka tomēr ir daži ieteikumi, kurus ņemt vērā, lai flīžu segumu neatgriezeniski nesabojātu. Un galvenais pamatprincips – mazāk ir vairāk!

Ja neizdodas flīzes pilnībā notīrīt ar ūdeni, var lietot tīrīšanas līdzekļus, kas jau pieejami mājsaimniecībā:

  • Parasto šampūnu vai trauku skalošanas līdzekli, kas paredzēts trauku mazgājamai mašīnai (matu šampūns piešķirs arī patīkamu aromātu).
  • Ar ūdeni atšķaidītu trauku mazgāšanas līdzekli.
  • Kaļķa nogulšņu noņemšanai palīdzēs etiķa un silta ūdens maisījums.
  • Tauku traipu noņemšanai var izmantot etiķa un cepamās sodas maisījumu, uzklājot tieši uz traipa.
  • Atbrīvoties no dzeltenīgiem krāsas traipiem glazūrā palīdzēs sāls un terpentīna šķīdums, kura sastāvā ir sveķi un dažādas ēteriskās eļļas. Norīvējot flīzes ar linsēklu eļļu vai amonjaku, tās atgūs sākotnējo spīdumu.
  • Netīrumu noņemšanai no flīzēm var izmantot arī apelsīna miziņu. Flīzi norīvē ar apelsīna miziņu, atstāj iedarboties apmēram uz 30 minūtēm, un pēc tam flīzi nomazgā. Tā kā apelsīna miza ir skābs produkts, jāievēro piesardzība, lai netiktu bojātas flīžu šuves un silikona savienojumu vietas.


Runājot par tīrīšanas līdzekļiem, flīžu tīrīšanai var lietot neitrālus tīrīšanas līdzekļus. Kaļķakmens noņemšanai noderēs viegli skābi tīrīšanas līdzekļi (pH < 7), savukārt tauku, eļļas vai vaska atlikumu noņemšanai būs piemēroti viegli sārmaini tīrīšanas līdzekļi (pH > 7). Ņem vērā, ka ļoti skābi vai izteikti sārmaini tīrīšanas līdzekļi parasti rada vairāk problēmu, nekā atrisina, piemēram, stipri skābi tīrīšanas līdzekļi iedarbojas uz cementa bāzes šuvju materiāliem. Noteikti nevajadzētu lietot tīrīšanas līdzekļus, kas satur fluorūdeņražskābi vai tās savienojumus (fluorīdus) – tie iedarbojas agresīvi uz keramikas virsmām pat atšķaidītā veidā. Īpaša piesardzība ir nepieciešama, lietojot stipri sārmainus tīrīšanas līdzekļus (pH > 10). Tie mēdz būt kodīgāki nekā skābi saturošie.

Tomēr nepietiek vien ar flīžu virsmu notīrīšanu – nepieciešams aizsargāt arī flīžu šuves. Lai izvēlētos pareizo tīrīšanas līdzekli un šuvēm atgrieztu sākotnējo izskatu, vispirms ir jāatpazīst netīrumu izraisītājs:

  • Taukainas konsistences pārklājums ar melniem punktiem vai joslām norāda uz pelējuma klātbūtni. Atbrīvoties no pelējuma palīdzēs parastais degvīns vai metilspirts. Ilgstoša un noturīga pelējuma gadījumā – tikai ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi. Pelējuma gadījumā silikona šuves atjauno pilnībā.
  • Putekļu, ziepju nogulšņu un ādas atmirušo šūnu radītus netīrumus atpazīst pēc pelēkiem un brūnganiem traipiem. Tīra ar cepamā pulvera un ūdens pastu, zobu pastu vai sodas un ūdens maisījumu ar lietotu zobu suku vai speciāli šuvju tīrīšanai paredzētu birstīti;
  • Dzeltenīgas krāsas šuves norāda uz kaļķakmeni. To var iztīrīt ar dzeramās sodas un silta ūdens šķīdumu, arī ņemot palīgā zobu birsti. Maisījumu ar zobu birstes palīdzību ierīvē šuvēs un pēc tam notīra ar mitru drānu. Beidzot tīrīšanu pārbauda, vai nav bojāti silikona savienojumi starp izlietni/vannu vai tualeti un sienu. Ja nepieciešams veco silikonu iztīra ar celtniecības nazi un šuves piepilda ar jaunu silikona maisījumu. Silikona savienojumus iesaka nomainīt apmēram reizi divos gados. No pieredzes – šuvju platumam, lai silikons turētos, jābūt vismaz 3 mm.


"Šobrīd, pandēmijas laikā, īsti vietā būtu atgādināt par augsto tehnoloģiju pienesumu – flīzēm ar pretmikrobu pārklājumu un pašattīrošu efektu. Flīžu glazūrā ražošanas procesa laikā tiek iededzinātas aktīvās vielas (veselībai nekaitīgas), viena no tām – titāna dioksīds. Titāna dioksīdam reaģējot ar telpā esošo skābekli, veidojas aktivētais skābeklis, kurš spēj gan neitralizēt smakas (cigarešu dūmu, ēdiena izgarojumu), gan arī iznīcināt mikrobus un baktērijas, kas ar savām kolonijām pošas "apdzīvot" flīžu virsmas," par modernajām iespējām stāsta Saulīte. "Arī flīžu virsmas pašattīrošais efekts izpaužas, pateicoties glazūrā iestrādātajam titāna dioksīdam un tā īpaši zemajai virsmas pretestībai. Ūdens aizplūst no virsmas noslēgtas plēvītes veidā – netīrumi tiek aizvadīti, pirms tie paspēj nosēsties uz flīžu virsmas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!