Foto: Shutterstock
Sabiedrībā bieži pastāv maldīgs uzskats, ka pusmūžā nav iespējas saņemt aizdevumu mājokļa iegādei, jo bankas baidās no iespējamajām grūtībām saistību izpildē. Par to, kas jāņem vērā cilvēkiem virs 50 gadiem, lai atvieglotu aizdevuma saņemšanas procesu, skaidro "Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Klientam, sasniedzot pensijas vecumu, kredītiestādēs visbiežāk nav noteikts vecuma ierobežojums, līdz kuram ir iespēja saņemt mājokļa kredītu. Aizdevuma piešķiršana jebkurā vecumā ir atkarīga no aizņēmēja un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem, kredītvēstures, kā arī citiem būtiskiem faktoriem.

Lai gan pensionēšanās vecums ik gadu pakāpeniski tiek palielināts un 2025. gadā tas būs 65 gadi , jebkurš, neatkarīgi no vecuma, var pieteikties mājokļa kredīta saņemšanai un kopā ar bankas speciālistu apsvērt aizdevuma risinājumus. Aizdevuma piešķiršanas izvērtēšanas kritēriji ir visiem vienādi – tie ietver personas ienākumu līmeni, esošās saistības, kredītvēsturi, kā arī aizņēmēja spēju veikt kredīta atmaksu visa termiņa garumā. Jāņem vērā, ka kopējais kredītmaksājumu apjoms nevar pārsniegt 30 līdz 40 procentus no mājsaimniecības kopējiem ikmēneša ienākumiem atkarībā no to apjoma. Tiek ņemts vērā arī risks, ka personas ienākumi var samazināties, bet procentu likmes – palielināties, vienlaikus nereti tiek modelēta situācija un izstrādāts iespējamais maksājuma apmērs arī tādiem gadījumiem kā šobrīd, kad pieaug "Euribor" likmes.

Galvenais – rūpīgi sagatavoties


Kā norāda eksperts, ir tikai dabiski, ka aizejot pensijā, cilvēka ienākumi samazinās un gados vecākiem cilvēkiem nav arī papildu ienākumu avotu. Ja daļa mājokļa kredīta atmaksas termiņa iekrīt aizņēmēja pensijas vecumā, bankas speciālists kopā ar šo cilvēku individuāli apspriež un izvērtē iespējas veikt kredīta maksājumus ilgtermiņā.

Kā liecina "Luminor" dati, klienti vecumā virs 50 gadiem visbiežāk iegādājas īpašumu bērniem, maina savu mājokli uz mazāku vai lielāku, jo aizdevums par esošo ir atmaksāts, vai iegādājas jaunu dzīvesvietu, piemēram, pēc šķiršanās vai atstājot bērniem esošo īpašumu. Tajā pašā laikā, kā norāda eksperts, ja cilvēks 50 gadu vecumā vēlas saņemt aizdevumu uz 20 gadu termiņu, viņam var nākties veikt daļu maksājumu arī pēc aiziešanas pensijā. Šādos gadījumos banka informē klientu, ka viņam būs jāmaksā aizdevums arī vecumdienās un tiek izvērts, vai tas radīs finansiālas grūtības un kā potenciāli var mainīties ienākumu apjoms, aizejot pensijā, un kā šādos apstākļos būs iespējas veikt kredīta maksājumus.

Lai gan liela daļa klientu nevēlas maksāt par aizdevumu pensijas gados, iedzīvotājiem, kuri ir apņēmības pilni to darīt, ieteicams rūpīgi iepazīties ar iespējamiem riskiem un sagatavot detalizētu nākotnes finanšu ienākumu plānu. Atsevišķās profesijās ir iespējams strādāt arī ļoti cienījamā vecumā un doties pensijā vēlāk kā ierasts, tādējādi saņemot stabilus ienākumus ilgāku laiku. Šādu un līdzīgus faktorus banka ņem vērā, izvērtējot visus riskus un pieņemot lēmumu par kredīta piešķiršanu. Nereti klienti, kas izvēlas veikt kredītmaksājumus pat pensijas vecumā, jau uzsākuši veikt uzkrājumus pensiju fondos, lai nesamazinātu savu dzīves kvalitāti pensionējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!