Foto: Shutterstock
Pavasaris ir sācies ar sparu un tas nozīmē tikai vienu – arī grila sezona tiek atklāta. Tā kā grils, visticamāk, vairākus mēnešus ir nostāvējis neskarts, pirms uz tā cept pirmo pavasara šašliku, tas jāsaved darba kārtībā. Kā to izdarīt?

Vispirms jānodrošinās ar aprīkojumu – cimdiem, lai nenovārtītu rokas, grila birsti/skrāpi, lupatiņu, sūklīti, papīra dvieļiem, spaini un ūdeni, kā arī ziepēm. Grila tīrīšanai, protams, var izmantot speciālu tīrīšanas līdzekli, tomēr vajadzīgo darbu restīšu noberšanai var paveikt arī ar etiķa un ūdens maisījumu vai svaigu citronu sulu.

Grilu būs vieglāk notīrīt, ja tas būs viegli silts, tāpēc pirms tīrīšanas to var iekurt un kādu mirkli ļaut tam uzkarst. Pēc tam grilu atdzesē, un, kad tam var pieskarties ar roku un neapdedzināties, sākt tīrīšanas darbus, iesaka Realsimple.com. Ja tīrīts tiek ar gāzes balonu aprīkots grils, tam noņem balonu un pārliecinās, ka grils ir izslēgts.

Sāc ar grila vāku, pamatni un pelnu savācēju. Grila vāku vispirms no iekšpuses izberž ar speciālu saraino birsti, lai no vāka iekšpuses izkristu apdeguma paliekas. Pēc tam ar lupatiņu, kas izmērcēta ziepjūdenī un izgriezta, notīra vāka virspusi un ļauj tam nožūt.

Kad vāks notīrīts, ķeries klāt pie paša grila pamatnes – izkrati liekās ogles un pelnus un izberz to ar saraino, aso birsti. Grila malas var notīrīt ar sūklīti, kas izmērcēts ziepjūdenī, tomēr mitrināt grila iekšpusi nevajadzētu, jo grila lietošanas laikā piedeguma kārta, kas sakrājusies gar grila sienām, kalpo kā aizsargslānis pret rūsu.

Kad grils apkopts, beigās iztīra pelnu krātuvi no pelniem. Tos kārtīgi izkrata un izmet (ja piemājas dārzā ir augļu koki, pelnus var sabērt gar stumbriem kompostam).

Restes – ja, beidzot grila sezonu, restes netika rūpīgi notīrītas, tad to noteikti vajadzētu izdarīt, pirms no jauna grils atkal tiek izmantots. Visefektīvāk restes var notīrīt ar etiķa un ūdens maisījumu (attiecība 1:1), kas uzsmidzināts uz tām. Etiķa un ūdens sajaukumam ļauj uz restēm pastāvēt vismaz 15 minūtes (vai stundu). Bet pēc tam restes noberž ar birstīti un noslauka ar lupatiņu. Portāls Diynetwork.com iesaka ar grila restīšu beršanu pārlieku neaizrauties – ja grils labi kalpojis dažas sezonas, nevajag censties restes noberzt līdz nerūsējošā tērauda pirmās dienas spīdumam. Melnais piedegums kalpo kā aizsargkārtiņa pret rūsu.

Kad grils notīrīts, to var izmantot, kā iepriekš iecerēts. Pirms cepšanas grila restēm var uzsmērēt eļļu – tā gaļa nepiedegs. To var vienkārši izdarīt ar eļļā iemērktu papīra dvieļa gabaliņu, lai neapdedzinātu pirkstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!