Foto: Privātais arhīvs
"Smuka Māja" interjera dizainere Sarmīte Eizāne nebaidās eksperimentēt. Krāsu sprādzienā viņa jūtas kā zivs ūdenī, tādēļ jebkurai telpai atradīs pareizās krāsu kombinācijas un, ja vajadzēs, tad izveidos neitrālu un nepiesātinātu viesistabu vai romantisma piepildītu guļamistabu ar vintāžas elementiem. Kāda cita interjera dizaineres kaislība ir dekoratīvais apmetums, ar kuru viņa telpās ienes kripatu autentiskuma, vēsturiskuma un itāļu arhitektūras noskaņas. Taču pūra lāžu atjaunošana, kuru varētu dēvēt par sievietes trešo kaislību, ir aizraušanās, kuru Sarmīte veic tikai savam sirdspriekam.

Sarmīte smej, ka sākotnējais eksperiments ar vienas pūra lādes atjaunošanu nu rezultējies jau četrās pūra lādēs un vienā labības lādē. "Ģimene man jautā, kur tās likšu, jo gribētu jau atjaunot vēl! Pārdot man arī žēl, jo esmu taču tās pati atjaunojusi un man viņas patīk!" smejas interjera dizainere. Lādes gan nav tikai krāšņs dizaina elements dizaineres lauku mājā, bet pilda arī funkcionālu lomu. Pūra lādes tiek izmantotas drēbju, segu un plediņu noglabāšanai, savukārt varenā labības lāde vasaras sezonā tiek novietota pagalmā un tajā zaļo ziedošās puķes.

Tā kā ikdienā, strādājot par interjera dizaineri un palīdzot klientiem izremontēt, kā arī iekārtot savu mitekli, Sarmīte daudz praktiskos un tehniskos darbus veic arī savām rokām, lāžu atjaunošana viņai nav sagādājusi daudz bažu. "Parasti šīs lādes jau ir nokrāsotas vai netīras, tādēļ jāsāk ar vecās krāsas noņemšanu," par veicamajiem procesiem skaidro Sarmīte. "Ja tā ir koka lāde, tad noņemu arī nedaudz šķiedru, savukārt no finiera lādēm rūpīgi ar instrumentiem jānoņem krāsu no visiem stūrīšiem un kaktiņiem. Tālāk ar smilšpapīru jānoņem rūsa no visām metāla detaļām, bet pēc tam uz lādes klāj caurspīdīgo beici. Ja gribas krāsot, tad jāizvēlas speciālas krāsas, kas paredzētas mēbeļu apstrādei."

Foto: Privātais arhīvs

Viņa atzīst – tieši vecās krāsas noņemšana ir laikietilpīgākais un piņķerīgākais process. Tādēļ viens no pirmajiem soļiem, pirms ķeries klāt atjaunošanas darbiem, ir pieejamo instrumentu analīze. Sarmīte krāsas noņemšanas darbus veica ar speciālu slīpēšanas ierīci, kas procesu, protams, atviegloja, taču šādas ierīces iegāde, lai rezultātā atjaunotu vien vienu mēbeli, nebūtu racionāla. Tāpat jānovērtē, kādā stāvoklī ir atjaunojamā mēbele – ja tajā ir caurumi, tos būs nepieciešams aizšpaktelēt.

Sarmīte nevēlējās radīt iespaidu, ka lādes tik tikko nākušas no veikalu plauktiem – viņa vēlējās, lai tās aizvien parāda savu dzīves stāstu, saglabājot jūtamo vecuma pieskārienu. Interjera dizainere mudina ikvienu ļaut iztēlei vaļu un lādes pēc tam apgleznot vai kā citādi izrotāt. Vienai no lādēm Sarmīte dekupāžas tehnikā virsū uzlika ziedu kompozīciju, savukārt citu lādi apstrādāja ar dekoratīvo apmetumu. "Ir jābūt radošam un jāatceras, ka to taisi sev! Tev savs veikums patiks vienalga, kādā līmenī to būsi uztaisījis, un tas ir galvenais."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!