Foto: LETA
Servitūta ceļi bieži vien rada konfliktsituācijas – gan par to, kam jāuztur servitūta ceļš, nemaz nerunājot par to, kas pa to var pārvietoties. Raksta turpinājumā "Latvijas Vēstneša" (LV) portāls šķetina atbildi uz lasītājas jautājumu – vai var atcelt servitūta ceļu?

"Man ir jautājums par nekustamo īpašumu un servitūtu. Es iegādājos zemesgabalu, caur kuru pa vidu iet taka līdz citam īpašumam. Šim īpašniekam ir servitūts, lai var izmantot šo taku, kas ir reģistrēts zemesgrāmatā, jo iepriekš tas bija vienīgais ceļš, lai tiktu līdz mājai. Šobrīd ir izveidots cits ceļš no otras puses, no kura var arī piebraukt pie tā īpašuma, bet ar citas ielas nosaukumu. Vai šajā gadījumā varētu anulēt servitūtu?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā taujā Oksana.

Atbildi sniedz LV portāla ekonomikas un lauku attīstības redaktore Inese Helmane: "Servitūts nodibināms tikai tad, ja tas objektīvi nepieciešams valdošajam īpašumam, nevis tādēļ, lai radītu ērtības valdošā nekustamā īpašuma īpašniekam. Ja apstākļi ir mainījušies un zudusi nepieciešamība valdošajam īpašumam izlietot servitūtu, proti, servitūts vairs nekalpo valdošā nekustamā īpašuma labumam, to var atcelt. Piemēram, ja pastāv iespēja valdošajā īpašumā iebraukt pa citu ceļu." Viņa iesaka plašāku informāciju par servitūta ceļu lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!