Foto: DELFI
Francijā par godu violeto toņu skaistulēm tiek rīkoti dažādi svētki, godinot aromātiskos laukus, kas ziedēšanas pilnbriedā izskatās kā pasakā. Pēdējos gados lavandas guvušas popularitāti arī Latvijā, un tās aug ne viena vien daiļdārzā. Lai violetā daile priecētu acis un lutinātu ožu arī vēlākos mēnešos, iedvesmojies un pagatavo kaut ko mājas skaistumam.

Kamēr lavanda vēl pašā plaukumā, jāsaplūc aromātiskie zariņi un jāizmanto tie pēc pilnas programmas. Vienkāršs veids ir sasiet tos buntītē un tad iesiet skapī, logos vai pie rokturīšiem un izmantot kā mājas aromatizētājus. Šī pieeja būs ļoti pateicīga, ja mājās manītas kodes – tām ļoti netīk lavandas smarža. Saplūktos lavandas zariņus var arī sasiet vainagā un to pēc tam iekārt pie durvīm kā mājas rotu. Šāds risinājums ļoti labi kalpos lauku māju mazmājiņās kā aromatizētājs.

Lavandas smaržas cienītāji var pagatavot līdzekli dažādu audumu iesmaržināšanai. Pamācību šai idejai atradīsi šeit.

Visai viegli var izveidot arī aromātiskos maisiņus, ko pēc tam iekarināt drēbju skapī. No zariņiem noplūc violetos ziediņus, sapildi lina masiņos, aizsien ciet un iekarini, kur vēlies. Ik pa laikam maisiņus vajadzētu pabužināt, lai smarža atjaunojas.

Nav peļama doma pagatavot arī lavandas ēterisko eļļu. Noderēs dažādiem pielietojumiem visās sezonās. Noplūktos lavandas zariņus sapildi burkā, nedaudz sastampā ar koka karotes galu vai kādu citu rīku, lai izdalās aromāts un lavandas dabīgā eļļa. Pēc tam aplej ar eļļu (derēs jebkura augu eļļa, piemēram, olīveļļa vai vīnogu kauliņu eļļa) un atstāj ievilkties saulainā vietā. Pēc tam caur sietiņu izlej šķidrumu, lai eļļai nebūtu klāt lavandas krikumu, norāda ''Condo Blues''.

Ja esi iecienījis mājās pats gatavot ziepes, atceries par lavandu burvību un pievieno tās gan aromāta, gan vizuālās pievilcības dēļ. Starp citu, lavanda ļoti labi noderēs arī virtuvē – pagatavo aromātisku lavandas cukuru, pievieno lavandas smalkos ziediņus cepumu vai kēksa mīklai un iegūsi interesantu garšas niansi un aromātu konditorejas izstrādājumiem. Lavandas zariņi ļoti labi izskatīsies arī kokteiļu glāzēs un limonādēs.

Lavandu izmantojumam nav robežu, tāpēc ķeries vien pie lietas un izveido ko skaistu, kas vēlāk atgādinās par saulaino vasaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!