Foto: Shutterstock
Pārmaiņas dzīvokļa plānojumā, pat šķietami nebūtiskas, iespējams, tomēr būs jāapstiprina būvvaldē. Pretējā gadījumā dzīvokļa īpašnieks var tikt sodīts. Par iespējamo pārkāpumu ziņot var, piemēram, kaimiņi, kurus nokaitinājis remontdarbu troksnis. Patvaļīgi veiktās pārmaiņas var "izgaismoties", pārdodot īpašumu. Kas ir dzīvokļa pārbūve, kā to darīt likumīgi, un kam pievērst uzmanību, iegādājoties īpašumu? Skaidro "Delfi plus".

No likumiskā aspekta nelikumīga pārbūve ir būvdarbi, kas sākti vai pabeigti bez būvniecības ieceres dokumentācijas, kā arī dokumentiem un normatīvo aktu prasībām neatbilstoši būvdarbi. Par patvaļīgu būvniecību tiek uzskatīta arī ēkas vai tās daļas ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam (Būvniecības likuma 18. panta 2. punkts).

Kas jāsaskaņo un ko drīkst nedarīt?

Rīgas pilsētas būvvaldei nav precīzas informācijas par nelikumīgi pārbūvētu dzīvokļu īpatsvaru pilsētā, taču ir zināms, ka "populārākie" patvaļīgie būvdarbi dzīvokļos ir sienu vai to daļu nojaukšana starp virtuvi un dzīvojamo istabu, sanitāro mezglu apvienošana (nojaucot starpsienu), lodžiju iestiklošana, kā arī mājokļa platības paplašināšana, pievienojot īpašumā esošo piegulošo platību.

Samainīt vietām tualetes podu un izlietni, apvienot vannasistabu un tualeti vienā telpā (neskarot nesošās konstrukcijas), paplašināt labierīcības uz koridora vai istabas rēķina, mainīt izlietnes atrašanās vietu virtuvē – kura no šīm darbībām ir jāsaskaņo būvvaldē? Pamatā – visas! "Visiem pārplānošanas un būvniecības darbiem jābūt saskaņotiem būvvaldē, izņemot kosmētisko remontu un atsevišķos gadījumos arī logu maiņu. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 529," skaidro Rīgas pilsētas būvvaldes Būvinspekcijas priekšniece Marina Kārkliņa.

Ja plānoti būvdarbi, kas skar nesošās konstrukcijas, būvvaldē jāsaņem būvdarbu atļauja. Būvdarbi jāsaskaņo ar mājas līdzīpašniekiem (jāsaņem piekrišana no 50% + 1 līdzīpašnieka). Ja nesošās konstrukcijas netiks skartas, saskaņošana ir vienkāršāka: būvvaldē iesniedz apliecinājuma karti vienkāršotai atjaunošanai. Šajā gadījumā būvdarbus nepieciešams saskaņot tikai ar stāvu zemāk dzīvojošajiem kaimiņiem – un tikai tad, ja plānots būvēt sanitāro mezglu virs dzīvojamās telpas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!