Foto: Publicitātes foto
Dārza vai vasaras namiņa iekārtošana, lai iegūtu vietu atpūtai, spēku atjaunošanai un laika pavadīšanai vienatnē vai ar ģimeni, ir aizraujošs, taču nebūt vienkāršs process. Īpašniekiem nereti galvassāpes sagādā šādu namiņu specifika – tie parasti ir ļoti mazi, turklāt bieži ar vienu vienīgu telpu, kas jāpielāgo visām vajadzībām. Kā zonēt telpu tā, lai katrai aktivitātei būtu sava vieta, bet telpa neliktos pārblīvēta? Liels izaicinājums ir arī pareizi uzglabāt mantas – tā, lai tās būtu vienmēr pa rokai, tomēr saliktas pēc iespējas kompaktāk.

Lucavsalas namiņa īpašnieku sapnis bija iekārtot atpūtas telpu tā, lai tā atbilstu visām ģimenes vajadzībām. Šis namiņš ir ģimenes mazā zaļā oāze nieka pāris kilometru attālumā no rosīgās Rīgas vecpilsētas un centra. Viens no uzdevumiem šeit bija atrast vietu gultām visai ģimenei, lai varētu ērti pārnakšņot. Tāpat bija nepieciešams labāks risinājums personisko mantu un dārza piederumu glabāšanai. Bet pats svarīgākais, protams, bija panākt lielākas ērtības un iekārtot drošu vidi bērniem, lai visa ģimene varētu justies labi.

Kā padarīt nelielu telpu praktisku un daudzfunkcionālu

IKEA interjera dizainere Agita Briede uzsver – sākot iekārtot dārza namiņu vai jebkuru citu telpu, vispirms ir kritiski jāizvērtē svarīgākie mērķi un jānosaka prioritātes. "Nelielās, daudzfunkcionālās telpās, kurās neuzturas patstāvīgi, bet izmanto atpūtai, pats svarīgākais ir izvērtēt mēbeļu praktiskumu un to, vai šo mēbeļu kopšana būs pietiekami vienkārša un neprasīs daudz laika. Dārza namiņā mantu daudzumam vajadzētu būt pēc iespējas ierobežotam, lai varētu pavadīt vairāk laika ārā un nedomāt par to, ka nepārtraukti kaut kas jākārto."

Dizainere iedrošina, ka dārza namiņa iekārtošana parasti nav nemaz tik sarežģīta. Ja interjers ir izplānots, bet nevar atļauties iegādāties visu uzreiz, tad vajadzīgo var pirkt pa daļām, pamazām papildinot svarīgākos elementus, līdz viss ir gatavs.

Lielākais iedvesmas avots – daba

Briede uzskata, ka interjeram galvenā iedvesma būtu jāmeklē dabā, jāsajūt, kas rada miera sajūtu, un jāraugās pēc ilgtspējīgiem risinājumiem. "Mērķis ir radīt vidi, kurā katrs ģimenes loceklis var izbaudīt mieru un dabu, atpūsties vienatnē vai arī pavadīt laiku kopā. Arī piemērotākos krāsu toņus var noskatīt dabā." Veidojot iekārtojumu, iedvesmu var smelties tuvākajā apkārtnē, ņemot vērā namiņa atrašanās vietu – vai tas atrodas pļavā, pie meža vai pie ūdens. Dabas materiāli gan krāsās, gan tekstūrās rada telpā balansu ar kopā ar ārtelpu, piemēram, dārzu.

Nestandarta telpai – nestandarta risinājumi

Dārza namiņā piemērotākās ir vienkāršas, klasiskas mēbeles ar lakonisku formu. Ja telpa ir tikai viena, funkcionālās zonas pārklājas. Tāpēc šeit dizainere izvēlējusies mēbeles, kuras var pielāgot un izmantot dažādām vajadzībām. Visas mēbeles ir kombinējamas un saliekamas tā, lai telpā būtu ērti un lai tā nebūtu pārblīvēta.

Piemēram, koka plauktu kombinācija ir papildināta ar nolokāmu galdu, kas neaizņem vietu brīžos, kad nav nepieciešams, bet gulēšanai izmantota izvelkama gulta, kas saliktā veidā kalpo kā ērts, plašs dīvāns.

Ļoti ērts risinājums ir metāla ratiņi, kurus var glabāt plauktu kombinācijas nišā, vajadzības gadījumā pārvietojot tos kaut vai uz terasi, kur tos var izmantot, teiksim, piknika trauku izvietošanai. Koka taburetes ir izmantojami ne tikai sēdēšanai, bet arī, piemēram, mantu glabāšanai vai kā naktsgaldiņi. Praktiskas ir taburetes, ko var salikt citu uz citas, lai ietaupītu vietu telpā.

"Nestandarta telpās, kā šajā dārza namiņā, es ieteiktu izvēlēties koka plauktu kombinācijas, ko var vēlāk dažādi mainīt un papildināt. Tām ir iespējams pēc vajadzības pielikt vaļējus un slēgtus plauktus, atvilktnes, kā arī papildināt ar kastēm mantu glabāšanai. Koka virsmu var pēc vēlēšanās beicēt vai krāsot. Tā ir lieliska iespēja ar vienkāršiem līdzekļiem atsvaidzināt interjeru vai pamainīt atmosfēru."

Interesants akcents ir dažādas stangas, ko var pielikt pie sienas un papildināt ar piederumiem. Šādas stangas ir ne vien praktisks risinājums mantu glabāšanai, bet arī dekoratīvs elements. Tiem, kuri nevēlas uzsākt lielus darbus, bet tikai mazliet atsvaidzināt jau esošo iekārtojumu, dizainere iesaka nomainīt tekstilu telpas interjerā, piemēram, paklāju, aizkarus un dekoratīvos spilvenus. Tā var panākt gluži citu iespaidu!

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!