Foto: stock.xchng
Viens no plašāk izmantotajiem fasādes apdares materiāliem ir plastikāta apdares dēlīši jeb saidings. Tas ir salīdzinoši jauns materiāls, popularitāti ieguvis gan praktisko īpašību dēļ, gan arī tāpēc, ka tas ir salīdzinoši lēts apdares materiāls.

Ievērojot ražotāja instrukciju, saidingu var uzklāt arī nespeciālists, turklāt jebkurā gadalaikā. Tas ir demokrātisks materiāls, to bieži izmanto gan dzīvojamo, gan saimniecības ēku apdarei, dažkārt arī saimnieciska raksturu telpu iekšējā apdarē.

Saidingam nav pašam sava, unikāla dizaina - tas imitē citus materiālus - koka dēļus vai akmeni. Akmens imitācijas paneļus lielākoties izmanto cokolu un ēku izbīdījumu apdarei, dēlīšus - ēkas karkasa apšūšanai. Akmens imitācijas plāksnes ir daudz dārgākas, jo to izgatavošana ir sarežģītāka; plāksnes ir izturīgākas par dēlīšiem. Dēlīšiem mēdz būt divu veidu garums (3,87 un 6 m), trīs veidu platums (20, 23 un 25 cm) un atšķirīgs biezums (no 1,01 līdz 2 mm). To virsma var būt gluda vai ar koka tekstūru.

Ir divu veidu horizontālie fasāžu dēļi: profili ar vilnīti un profili, kas montējami kā spundēti dēļi cits virs cita. Vertikāli liekamie dēļi pieejami ar ventilācijas caurumiem un bez tiem. Ventilācijas dēļi jālieto pažobelēm, bez ventilācijas - fasādēm, sienām un griestiem.

Ieteicamāki ir biezāki dēlīši, jo tie ir izturīgāki pret saules iedarbību un mehāniskiem bojājumiem. Iegādājoties saidingu, vajadzētu pievērst uzmanību arī krāsojumam - vai tas ir visā materiālā, vai tikai uzklāts no virspuses. Virspusēji krāsots saidings var saulē izbalot. Latvijas apstākļos piemērotāki ir gaišie toņi - šāda apdare kalpos ilgāk, jo labāk pretosies saules starojuma iedarbībai.

Saidinga montāža nav nekādu laikapstākļu ierobežojumu - to var montēt arī ziemā un lietainā laikā. To stiprina uz koka vai metāla karkasa, izmantojot cinkotas papes naglas (uz koka) vai skrūves (uz metāla karkasa). Tā kā saidings temperatūras svārstību ietekmē nedaudz "staigā", naglas un skrūves nevajag iedzīt līdz galam, - jādod iespēja materiālam kustēties.

Saidings labi pasargā no nokrišņiem, - ievērojot montāžas tehnoloģiju, iespējams iegūt estētisku un labi ventilētu fasādi. Apdare nav hermētiska - starp plāksnēm ir spraugas, pa kurām tiek cauri vējš, un arī stūri ir vaļēji, tāpēc siltinātām fasādēm siltumizolācijas aizsardzībai jālieto pretvēja plēve.

Saidingam ir diezgan augsta izturība pret atklātu uguni.

Ekspluatācija ir lēta un vienkārša: ja fasādi tīra vismaz reizi gadā, parasti pietiek, ja to nomazgā ar ūdens strūklu. Ja netīrumi ir ieēdušies, tad var būt nepieciešams izmantot kādu tīrīšanas līdzekli, ko izmanto mājsaimniecībā. Saidings nav jāpārkrāso, ne arī kā citādi speciāli jākopj - tā ir viena no priekšrocībām, salīdzinājumā ar koka vai apmetuma apdari. Ieteicams atstāt rezervē dažus dēļus gadījumam, ja fasādei būs nepieciešams remonts (piemēram, to iebuktē). bojāto vietu iespējams salabot, vienkārši nomainot vienu vai vairākus dēļus - visa fasāde nav jāizjauc.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!