Foto: Shutterstock
Pēdējos gadus aizvien vairāk var dzirdēt par rekuperācijas sistēmām, kas nodrošina vienmērīgu gaisa apmaiņu telpās, nezaudējot siltumu. Siltumapmaiņas process ir galvenā rekuperatora atšķirība no parastas ventilācijas sistēmas, un iemesls aizvien pieaugošajai iekārtas popularitātei.

Ja rekuperators ir pareizi piemeklēts, tiek mazāk patērēti energoresursi, kas nozīmē, ka ziemas sezonā samazinās apkures izmaksas, bet vasaras sezonā – atdzesēšanas. Kā izvēlēties rekuperatoru savām vajadzībām, kādas ir to priekšrocības un izmantošanas iespējas, stāsta Uldis Verners no "Mājaelpo.lv".

Rekuperatora galvenā funkcija ir nodrošināt gaisa apmaiņu telpās ar siltuma atguves metodi. Tas nozīmē, ka piesārņots un mitrs gaiss tiek izvadīts no guļamistabas, virtuves, u.c. telpām, un vienlaicīgi pieplūst svaigs gaiss pareizā temperatūrā. Izmantojot rekuperatoru, šādai gaisa apmaiņai, telpas nav nepieciešams vēdināt, verot vaļā logus un zaudējot siltumu, jo gaisa rekuperācijas mehānisms no telpas izplūstošā gaisa siltumenerģiju izmanto, lai sasildītu telpā ienākošo svaigo gaisu no ārpuses vai otrādi – atdzesē ieplūstošo gaisu.

Divi rekuperatoru veidi


Ir pieejamas centralizētās ventilācijas iekārtas ar rekuperāciju un decentralizētās ventilācijas ar rekuperācijas iekārtu. Centralizētā sastāv no viena agregāta un gaisa vadiem, kas noved līdz katrai nepieciešamajai telpai un savieno tās vienā sistēmā. Ņemot vērā, ka centralizētā iekārta ir liela un prasa gana sarežģītu instalācijas darbu, tā jāieplāno pirms mājas celtniecības vai kapitālā remonta mājā vai dzīvoklī. Jau esošā dzīvestelpā šo sistēmas veidu nav ieteicams izvēlēties, jo tas ir darbietilpīgs process, kas prasīs ne tikai nopietnus pārplānošanas darbus, bet būs arī daudz dārgāks, jo izmaksas veidos gan rekuperācijas iekārta, gan remontdarbi telpā, lai iekārtu uzstādītu (griestu pazemināšana, lai slēptu gaisa vadus, krāsošanas darbi u.t.t.).

Savukārt jau esošā dzīvesvietā, kurā tuvākajā laikā nav plānoti lieli remontdarbi, piemērota ir decentralizētā rekuperācijas iekārta, kas tiek uzstādīta atsevišķi pa vienai katrā telpā. Lai uzstādītu decentralizēto rekuperatoru, pietiek ar vienu ārsienā izurbtu caurumu, kurā tiek ievietota rekuperācijas iekārta. Šī sistēma piemērota nelielām telpām un, atšķirībā no centralizētās sistēmas, ļauj katrā telpā uzturēt pielāgotu klimatu, piemēram, virtuvē, kur notiek rosīšanās un siltums pieplūst no cepeškrāsns un plīts, uzstādīt zemāku temperatūru, bet guļamistabā – uzstādīt augstākus grādus.

Svarīgi izvēlēties atbilstošu jaudu


Rekuperatori atšķiras ne tikai pēc to uzstādīšanas veida un uzbūves, bet arī jaudas, kas ir nozīmīgs lielums tā izvēlē. Tāpēc kad ir izlemts, kāda rekuperatora veidu iegādāties savai mājvietai, nākamais svarīgākais aspekts ir telpas tilpums jeb kubatūra un tajā pastāvīgi esošais cilvēkus skaits. Zinot šos faktorus, tiek aprēķināta iekārta ar atbilstošāko gaisa pieplūdes un nosūces kubatūru.

Jaudas atbilstība ir būtisks nosacījums, lai iekārta strādātu efektīvi, tādēļ ieteicams iegādāties iekārtu ar jaudas rezervi, lai maksimālais gaisa apjoms būtu 70 % no iekārtas veikstpējas. Rekuperācijas iekārta ar jaudas rezervi būs arī klusāka, un šis faktors īpaši jāņem vērā tiem, kas dzīvo vienistabas dzīvoklī vai īpaši mazā telpā un izvēlējušies decentralizēto rekuperatoru. Lai gan iekārta var būt atbilstoši piemeklēta un maksimāli klusa, tā tomēr radīs nelielu troksni, kādu rada, piemēram, sadzīves iekārtas.

Ņemot vērā, ka rekuperatori atšķiras pēc to veida, uzbūves, jaudas un citiem parametriem, kas jāņem vērā, pirms tā iegādes ieteicams konsultēties ar speciālistu, kas palīdzēs veikt izvēli, ņemot vērā visus noteicošos faktorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!