Foto: stock.xchng
Virtuve - tā ir mājas dvēselīte. Mums nereti patīk pulcēties tieši virtuvē, nevis viesistabā, jo sarunas te var raisīties atklātākas, neformālākas, bez barjerām. Un patiesi, attālas paziņas virtuvē nevedīsim, bet lūgsim uzgaidīt viesistabā. Pēdējā laikā par īstu modes tendenci kļuvis apvienot virtuvi ar viesistabu. Pirms šādu radikālu pārmaiņu veikšanas tomēr nepieciešams nopietni izvērtēt visus "par" un "pret".

Pirmais faktors, kas jāņem vērā, ir - cik cilvēku un paaudžu dzīvo kopā? Katram ir savi paradumi. Kas vienam pieņemams, otram - nepatīkams. Piemēram, iztēlojies, ka vecāmāte virtuvē grib cept reņģes, taču durvis no virtuves uz viesistabu nav iespējams aizvērt. Tā raisīsies dažādi sadzīves konflikti.

Ēdiena gatavošana tomēr ir gandrīz intīms process. Parasti gatavojam kopā ar cilvēkiem, kuriem uzticamies. Ja pašiem patīk ēst virtuvē un darīt to kopā arī ar draugiem, tad plānojot virtuves iekārtojumu, jāatstāj pietiekami daudz vietas galdam. Nevajadzētu galdu apkraut ar dažādām sadzīves mantām, lai visiem pie tā būtu ērti.

Atklātais plānojums

Atklātais plānojums ir nenodalīta virtuve no viesistabas (jeb nodalīta tikai ar bāra leti, atšķirīgu grīdas segumu vai krāsojumu). Tā ir vairāk piemērota jaunām un nelielām ģimenēm. Dažkārt atklātajā plānojumā iekļaujas pat koridors, kas kopējo telpu padara pārskatāmu „kā uz delnas". Nereti, domājot par plašas telpas radīšanu, lai savukārt atrisinātu mazo tipveida dzīvokļu šaurības jautājumu, cilvēki aizmirst padomāt, kā paši jutīsies tik atklātā vidē. Vai nebūs vēlēšanās ieiet, piemēram, virtuvē un aizvērt durvis aiz sevis? Vai vēlamies, lai koridorā varētu redzēt to, kas notiek virtuvē? Taču, ja ēdiena gatavošanas tradīcija nav izkopta vai svarīga, šāds plānojums, iespējams būs tas, kurā Tu jutīsies vislabāk.

Daļēji atklāts plānojums

Tiem, kas alkst plašuma, iespējams arī kompromiss - daļēji atklāts plānojums, kad abas telpas nodala mēbeles, neliela starpsiena vai, piemēram, kamīns. Vēl viens risinājums - bīdāmās durvis, siena vai drapērijas. Tādējādi mājoklī iespējams radīt dažādību un ir iespējams variēt, jo nebūs vairs tikai četras sienas virtuvē un viesistabā kopā.

Iekārtojot virtuvi, jāsaprot, cik bieži te vēlamies uzturēties, un ko te parasti darām. Vislabāk bet ne lētāk ir, pēc projekta saplānot pašiem savu virtuvi, iepriekš paredzot vietu sadzīves tehnikai un citiem virtuves piederumiem. Ja neesat lieli gardēži un neveidojat īpašus pārtikas krājumus, iespējams, nav nepieciešami daudzie plauktiņi, atvilktnes un pieliekamais kambaris. Tad var vairāk vietas atvēlēt, piemēram, virtuves galdam.

Virtuves logs

Svarīgs jautājums, kas nodarbina ne vienu vien virtuves iekārtotāju ir - "par" vai "pret" žalūzijām un aizkariem. Ja tās būs parastās žalūzijas, riskējam virtuvei atņemt mājīgumu, piešķirot tādu kā biroja iespaidu. Ja tie būs grezni aizkari, jādomā, vai tie tiešām iederas šajā praktiskajā vidē? Vai tie, piemēram, nemērcēsies zupas šķīvī? Labs kompromisa risinājums ir paceļamie aizkari, taču iespējams uzlikt arī, piemēram, parastās žalūzijas kopā ar ne īpaši grezniem aizkariem, kuri telpai var piešķirt "vijīgumu".

Nebaidies virtuvē izvietot interjera priekšmetus, protams, apzinoties savas virtuves izmērus un saskaņā ar pārējo iekārtojumu. Pat glezna - klusā daba ar augļiem - būs atbilstošs virtuves interjera priekšmets. Neierobežo sevi kaut kādos "rāmjos", bet samēro savas virtuves iespējas ar vēlmēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!